NOVI PROSTOR ZA GENIJA: Održan skup o preseljenju Muzeja Nikole Tesle u zgradu stare termoelektrane na Dorćolu

M. A. K.

25. 11. 2021. u 10:04

PRESELjENjE Muzeja Nikole Tesle u zgradu stare Termoelektrane "Snaga i svetlost", na Dorćolu, bilo je tema onlajn konferencije "Istinski muzej genija".

НОВИ ПРОСТОР ЗА ГЕНИЈА: Одржан скуп о пресељењу Музеја Николе Тесле у зграду старе термоелектране на Дорћолу

Zgrada elektrane "Snaga i svetlost" na Dorćolu / Foto Ž. Knežević

Skup su oganizovali Ministarstvo kulture i ustanova posvećena svetski slavnom izumitelju, koja je kao prvi tehnički muzej u tadašnjoj Jugoslaviji, od otvaranja, 20. oktobra 1955. do danas, smeštena u vili u beogradskoj Krunskoj ulici.

Pomoćnik ministra za kulturno nasleđe i digitalizaciju u Ministarstvu kulture i informisanja - Danijela Vanušić, podsetila je, otvarajući konferenciju, kako ova najveća kolekcija originalnih predmeta i lične zaostavštine Nikole Tesle, u sadašnjoj zgradi muzeja nema dovoljno prostora. Zbog toga se veći deo eksponata čuva u depoima, pa je bilo više inicijativa da se muzej preseli. Međutim, tek je decembra 2020. Vlada donela odluku da se za novu zgradu odredi Termoelektrana "Snaga i svetlost", koja je bila u funkciji od 1932. do 1969. i predstavlja deo industrijskog nasleđa Beograda.

- Ministarstvo je preko Razvojne banke Saveta Evrope obezbedilo sredstva bespovratne pomoći radi pripreme i izrade neophodne tehničke dokumentacije rekonstrukcije, dok će dodatna budžetska sredstva namenjena organizovanju javnog konkursa za arhitektonsko idejno rešenje biti obezbeđena kroz redovan program rada Muzeja - objasnila je Vanušićeva, naglašavajući da će 2022. biti u znaku pripreme i nalaženja najboljeg idejnog rešenja. - Projektu rekonstrukcije će se pristupiti kao sveobuhvatnom planu revitalizacije industrijskih vrednosti objekta, kreiranju savremene muzejske postavke i njihovom simboličnom prožimanju sa likom i delom genija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!