BANETOVA BORBA SA ČUDOVIŠTIMA: Romani i stripovi namenjeni mladim čitaocima

M. KRALj

23. 11. 2021. u 14:29

NOVU ediciju za decu "Bane i mala čudovišta", čine kratki, ilustrovani, duhoviti romani o sasvim običnom dečaku Banetu.

БАНЕТОВА БОРБА СА ЧУДОВИШТИМА: Романи и стрипови намењени младим читаоцима

Foto Promo

Ovaj junak u svojoj komodi pronalazi mala čudovišta, koja nisu ni nalik čudovištima kakvih se deca plaše... Oni su duhoviti, simpatični, nestašni, radoznali, a najviše od svega - oni su spremni da pomognu i zabave svog malog prijatelja Baneta.

Za sada su objavljeni naslovi: "Bane i mala čudovišta iz tame", Bane i mala čudovišta u školi", "Bane i mala čudovišta na bazenu" i Bane i mala čudovišta u avionu". U ovim nastavcima glavnog junaka njegovi čudovišni i nestašni prijatelji uvlače u brojene neprilike, ali i pomažu mu da prevaziđe svoje strahove: strah od mraka, od nasilnog dečaka, od vode i visine i strah od letenja.

Jedna druga edicija "Pčelice", koja nosi ime "Epski junaci u stripu", predstavlja seriju kolor tvrdokoričenih stripova, svojevrsnih strip-adaptacija poznatih epskih pesama.

Foto Promo

Autosi su književnik Slobodan Stanišić kao scenarista i jedan od najboljih srpskih strip-crtača, nosilac brojnih nagrada i priznanja u ovoj oblasti, Mijat Mijatović kao ilustrator. Do sada su objavljena četiri naslova: "Marko Kraljević i vila", "Ljuba hajduk Vukosava", "Mali Radojica" i "Miloš Obilić". Svaki od ovih stripova predstavlja adaptaciju poznatih epskih pesama, pri čemu su ključni motivi, karakterne osobine junaka i njihovi epski epiteti zadržani neophodna prilagođavanja radnje specifičnim zahtevima stripa.

Iz iste izdavačk kuće stiže i novi roman za tinejdžere "Boje drugarstva", autora Gorana Markovića. To je priča o diskriminaciji i vršnjačkom nasilju, s jedne strane, i toleranciji i snazi prijateljstva, s druge strane.

Foto Promo

Glavni likovi ovog romana su Viktor, duhovit, osećajan i načitan tinejdžer, koji se bavi modernim plesom, i Marko, njegov hrabri i pravdoljubivi prijatelj, ne toliko naklonjen knjizi, koji trenira fudbal. Pored njih roman obihvata i veliki broj likova, koji oslikavaju neke od tipičnih karaktera i ličnosti: Slaven, glavni negativac i nasilnik, Tamara, Markova devojka i Viktorova najbolja drugarica, impulsivna, otvorena i pravdoljubiva tinejdžerka, Sandra, brbljiva, sujetna i sklona spletkama devojčica...

Foto Promo

Deci mlađih razreda osnovne škole, namenjena je edicija "Neobično-obična škola", koju čine četiri kratka ilustrovana romana za decu. To su knjige "Verovali ili ne", "Čudno kraljevstvo", "Kad trema zadrema" i "Letnji kamp". U pitanju su romani, koje potpisuju Erži Kertes, kao pisac i ilustratorka Ester Mecing. Sva četiri dela odvijaju se u istom ambijentu i sa istim likovima, koji se iz romana u roman prepoznaju po svojim karakterističnim osobinama, talentima, manama, problemima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije