"POBEDNIK" I "RADOVIĆ": Predstavljene dve nove književne nagrade

D. Bt.

15. 11. 2021. u 22:12 >> 22:13

POVODOM dve nove književne nagrade "Beogradski pobednik", za roman godine, i "Dušan Radović", za dečiju knjigu, danas je u Biblioteci grada Beograda, održana konferencija za štampu, a goste je pozdravila Jasmina Ninkov, dirkektorka BGB.

ПОБЕДНИК И РАДОВИЋ: Представљене две нове књижевне награде

ŽIRI Miloš Radović, Jasmina Ninkov i Predrag Petrović, Foto Biblioteka grada

Predsednik žirija za nagradu "Dušan Radović", sin velikog pesnika i filmski reditelj Miloš Radović, zahvalio se biblioteci kao osnivaču priznanja, i istakao posebnu radost što će se nagrada prvi put dodeliti, dogodine, kada će se navršiti četiri decenije od smrti njergovog oca.

- Ovo će biti velika nagrada u svakom smislu: po važnosti i značaju osnivača, imenu koje nosi, obezbeđenoj sumi za pobednika. Pozivam pisce koji nikada nisu pisali za decu u tom najuzbudljivijem i najodgovornijem književnom rodu - istakao je Miloš Radović. U radu žirija učestvovaće dr Zorica Hadžić i dr Zorana Opačić.

Predsednik žirija za nagradu "Beogradski pobednik", dr Predrag Petrović je naglasio da je ovakva nagrada neophodna zato što afirmiše slobodnu i samosvojnu, kritičku i književnu reč, oslobođenu od političkog i ideološkog pritiska. U žiriju koji će bitati roman godine su i dr Petar Pijanović, sr Slađana Ilić, dr Nataša Anđelković i dr Vesna Trijić. Od prispelih 74 naslova, članovi žirija su izdvojili 21, ali ovim spisak nije zatvoren, pošto konkurs traje do 15. decembra.

Nagrada "Beogradski pobednik" dodeljivaće se jednom godišnje za najbolji roman napisan na srpskom jeziku (prvo izdanje) u prethodnoj godini. Nagrada se sastoji od: statue Beogradskog pobednika koja je rad akademskog vajara Zorana Kuzmanovića, diplome i novčanog iznosa od 10.000 evra u dinarskoj protivvrednosti. Priznanje koje nosi ime Duška Radovića, dobitniku će doneti novčani iznos od 5.000 evra u dinarskoj protivvrednosti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)