VAKCINOM PROTIV NOVIH PODELA: Kovačević povodom književnih susreta "Savremena srpska proza" u Trsteniku

D. B. M.

05. 11. 2021. u 14:01

U MNOGIM knjigama sam ispisao priče, jedna od tih knjiga je "Dvadeset srpskih podela" koju sam pisao tokom skoro 30 godina, i u knjizi sam naveo sve naše razmirice koje imamo vekovima, da bih se zaustavio na dvadesetoj podeli.

ВАКЦИНОМ ПРОТИВ НОВИХ ПОДЕЛА: Ковачевић поводом књижевних сусрета Савремена српска проза у Трстенику

Dušan Kovačević

Međutim, kako vreme prolazi, uviđam da mlad čovek pomisli da je sve završeno, ali u međuvremenu, evo, desilo se da je najnovija podela, koja je žestoka i sudbinski vrlo bitna - na ljude koji su se vakcinisali i one koji su protiv vakcine. I sad bi to sve bilo u tom žanru koji ja volim, crnohumorno, da nije reč o izuzetno opakoj bolesti i da nije reč o tome da smo mi, faktički, u jednoj vrsti rata... I sad ja ovo pričam zbog ljudi koji moraju shvatiti da je jedino oružje protiv nevidljivog neprijatelja u ovom ratu koji vodimo - vakcina.

Ove reči uputio je akademik Dušan Kovačević organizatorima i učesnicima tradicionalnih 38. književnih susreta "Savremena srpska proza" u Većnici Narodnog univerziteta u Trsteniku. U okviru ove manifestacije večeras će biti upriličen "Književni portret Dušana Kovačevića". Sprečen da dođe, dramski pisac je poslao snimljenu video-izjavu koja će biti emitovana na video-bimu.

- Šta je to što čoveka odvede u nekakav paralelni svet i šta je to što mene primorava da svaki dan napišem barem po jednu rečenicu? Ja sam, već pola veka, profesionalni pisac, pre toga sam se bavio pisanjem za svoju dušu - kaže Kovačević.

- U mom slučaju pisanje mi je posao, zanat, hobi, jedna vrsta samoizlečenja, ima jedno deset kategorija koje bih mogao da nabrojim zašto pišem, a suštinski odgovor ne znam. Ne znam zašto sam baš od silnih zanata i od onoga što sam u mladosti zamišljao da ću se baviti odabrao taj neobičan, da ne kažem malo čudan posao.

Pisanje, po njegovim rečima, nije profesija koja je najracionalnija. Većina pisaca, smatra Kovačević, ima svoj paralelni svet koji je jedna vrsta samoizlečenja:

- Sigurno je da u pisanju postoji nekoliko faza, nekoliko stanja. Prvi pristup je racionalan, kada smišljam ram i strukturu priče, arhitekturu priče. To je racionalni pristup i svaki profesionalni pisac ima svoj način kojim rešava problem arhitekture priče, drame, romana, bilo čega, pa čak i poezije. Drugi je onaj iracionalan kada vi posle izvesnog vremena, da li je to sat, sat i po ili dva sata, pređete u jedno iracionalno stanje i kada pišete najbolje jer ste ušli u nešto što se zove paralelni svet. Razlika između znanja i dara je u tome. Svako može teorijski da nauči kako se piše nešto a dar počinje onog trenutka kad zaboravite na znanje i kada sve što ste znali ode, i vi počnete da pišete nekom tuđom rukom. I, sad da ne pričam o tome da su to neke paranormalne stvari, ali jesu, jer u mom slučaju, kao dramskog pisca, u jednom trenutku čujete ili vam se čini da čujete razgovor dva čoveka koji se nalaze na sceni. To je taj iracionalni deo sveta, kao što kompozitor čuje melodiju ne znajući kako i odakle ta kompozicija dolazi do njega.

O Kovačeviću govoriće Jovan Delić i Mihajlo Pantić, domaćin će biti Veroljub Vukašinović, a odlomke iz njegovih drama tumačiće glumci Zorica Krunić, Ivan Simonović.

RAZGOVOR O JEREMIĆU

Sutradan će u biblioteci "Jefimija", takođe, u okviru "Susreta" biti organizovan okrugli sto "Ljubiša Jeremić i srpska proza". O vrsnom književnom kritičaru i esejisti govoriće Radivoje Mikić, Milisav Savić, Ana Stišović Milovanović, Žaneta Đukić Perišić, Milica Kecojević, Jovana Milovančević i Katarina Furtula, dok će Marko Nedić, Ana Gvozdenović i Mileta Aćimović Ivkov svoje priloge naknadno dostaviti za zbornik.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!