ZVARŠAVAJU SE NOVOSADSKE MUZIČKE SVEČANOSTI: Mocartov rekvijem izvode hor i simfonijski orkestar RTS

S. BAJIĆ

28. 10. 2021. u 17:58

JEDNO od najpopularnijih dela muzičke istorije, čuveni Mocartov rekvijem, za kraj ovogodišnjih Novosadskih muzičkih svečanosti, izvešće Hor i simfonijski orkestar RTS u sredu, 28. oktobra u Sinagogi u 20 časova.

ЗВАРШАВАЈУ СЕ НОВОСАДСКЕ МУЗИЧКЕ СВЕЧАНОСТИ: Моцартов реквијем изводе хор и симфонијски оркестар РТС

Promo

Za koncert, koji je rasprodat, dirigent je Bojan Suđić, solisti su Aneta Iilić, sopran, Višnja Radosav, mecosopran, Stevan Karanac, tenor i Nebojša Babić, bas.

- Velika godišnjica, 230 godina od smrti Volfganga Amadeusa Mocarta, biće obeležena i poslednji dan festivala, izvođenjem poslednjeg dela na kojem je muzički genije radio pre nego što je preminuo. Iako opsesivan u nastojanju da dovrši porudžbinu ekcentričnog grofa Franca Valsega Štupaka, Mocart, ipak, nije uspeo da je uobliči za života. Radeći na kompoziciji bio je već ozbiljno narušenog zdravlja, s čestim košmarima i groznicama, a pri tome prenatrpan obavezama, nastupima i premijerama. Delo je završio, na osnovu kompozitorovih skica i fragmenata, njegov učenik Sismajer. No, to nije umanjilo njegovu popularnost. I danas Mocartov Rekvijem važi za najveće remek-delo klasične muzike. Njegova slava, kao i slava samog autora je večna – ističu u Muzičkoj omladini Novog Sada, organizatori NOMUS-a.

Simfonijski orkestar RTS-a jedan je od najreprezentativnijih orkestarskih ansambala u Srbiji. Osnovan 1937. godine u okviru Radio Beograda, od samih početaka imao je profilisane umetničke pravce delovanja, usmerene ka afirmisanju i negovanju nacionalne muzičke baštine, ali i kapitalnih dela svetske literature. Ovakva programska politika, koju je utemeljio prvi dirigent Mihailo Vukdragović, zadržana je i tokom više od sedam decenija duge izvođačke prakse, koju su svojim radom obeležili šefovi-dirigenti Mladen Jagušt, Vančo Čavdarski i Bojan Suđić, koji je od 2005. pa do danas njegov umetnički direktor. S ovim orkestrom su sarađivali najznačajniji domaći i inostrani umetnici, solisti i dirigenti.

Tokom više od sedam decenija postojanja, Hor Radio-televizije Srbije izrastao je u značajan stub delatnosti Muzičke produkcije radija, a potom i televizije. Ansambl su, uz značajna gostujuća imena, u svojstvu šefa-dirigenta vodili Svetolik Pašćan, Borivoje Simić, Mladen Jagušt i Vladimir Kranjčević. Hor je nastupao na svim značajnim festivalima u Jugoslaviji i Srbiji, ostvarivši i uspešne turneje u Poljskoj, Čehoslovačkoj, Mađarskoj, Rumuniji, Bugarskoj, Turskoj, Engleskoj, Francuskoj, Nemačkoj, Austriji, Švajcarskoj, Španiji, Italiji, Grčkoj, Maroku, Crnoj Gori i Hrvatskoj.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)