CIKLUS PREDAVANJA O MITOLOŠKOJ PROŠLOSTI SRBA: Da li su Srbi narod najstariji, odgovara prof. dr Radivoj Radić

D.B.M.

27. 10. 2021. u 17:40

U OKVIRU ciklusa predavanja pod nazivom "O mitološkoj prošlosti Srba: istina i zablude", sutra u podne u Svečanoj sali SANU, prof. dr Radivoj Radić održaće predavanje pod nazivom "Da li su Srbi narod najstariji?".

ЦИКЛУС ПРЕДАВАЊА О МИТОЛОШКОЈ ПРОШЛОСТИ СРБА: Да ли су Срби народ најстарији, одговара проф. др Радивој Радић

FOTO: Promo

Naslov ovog predavanja je u tesnoj vezi sa sintagmom Srbi...narod najstariji koja poput eha već najmanje tri decenije odjekuje kako širom srpskih zemalja, tako i među Srbima u rasejanju. Reč je o naslovu knjige Olge Luković Pjanović koja je kod srpskih pseudoistoričara, pa i nekih delova našeg društva, dosegla kultne razmere.  Živimo u veku u kome je poverenje u naučni metod ako ne iščezlo, a ono barem doživelo duboku krizu. Tu je i želja za sveopštim negiranjem koja je narasla do neslućenih razmera. Savremeni čovek je sklon da veruje u nešto što je zanimljivije, zagonetnije ili tajanstvenije od naučne istine.

Današnja publika je spremna da istinitosti istorije pretpostavi intrigantnost priče, što znači da će lakše poverovati u zanimljivu i obavezno tajanstvenu i zavereničku pripovest nego u običnu istorijsku istinu.  Kada je u pitanju "obrazlaganje" teze Srbi...narod najstariji, moglo bi se reći da u najmanju ruku postoje tri kamena-temeljca na kojima se zasniva ili se podupire teza o drevnosti srpskog naroda, objašnjava Radić.

Dok prvi počiva na olakom poigravanju sa lingvistikom, drugi uvažava netačnu tezu da su Srbi starosedeoci na Balkanskom poluostrvu i da nikakve seobe nije bilo, a treći za uporište ima famozni tzv. srpski kalendar koji starinom navodno seže u vreme oko 5.500 godina pre Hrista. U ovom prilogu će biti ukazano na proizvoljna tumačenja, nepoštovanje elementarne naučne metodologije, zablude, i, u krajnjoj liniji, neznanje onih koji istrajavaju na pomenutim teorijama o neizmernoj starini srpskog roda.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)