SRBIJA IMA NAJBOLJI UDŽBENIK U EVROPI: Na frankfurtskom sajmu dva značajna priznanja za školske knjige domaćih izdavača

Dragana Matović

24. 10. 2021. u 12:19

DVA udžbenika iz Srbije ponela su priznanje "Najbolji evropski udžbenik" na velikom međunarodnom takmičenju BELMA (Best European Learning Materials Award). "Digitalni svet 1" Gordane Rackov i Arpada Pastora najbolji je u kategoriji za prvake, dok je knjiga "Igram se i razmišljam" Slavice Marković i Simeona Marinkovića najbolja za predškolce.

СРБИЈА ИМА НАЈБОЉИ УЏБЕНИК У ЕВРОПИ: На франкфуртском сајму два значајна признања за школске књиге домаћих издавача

Arhiva

Izdavač "Vulkan znanje" je prvi put učestvovao i to sa udžbenikom za predmet koji je tek u vreme korone uveden u prvi razred osnovne škole. "Kreativni centar", sa osam osvojenih nagrada, već je veteran, a autori Slavica Marković i Simeon Marinković nagrađeni su četvrti put. Za nagradu evropskih izdavača i Frankfurtskog sajma knjiga, mogu da konkurišu svi evropski izdavači udžbenika. Ima mnogo velikih izdavača koji već godinama pokušavaju da pobede.

- Prvo veliko iznenađenje dogodilo se kad smo saznali da su kolege izabrale naš udžbenik za nominaciju kao najbolji evropski udžbenik - kaže nam Gordana Rackov, jedan od autora "Digitalnog sveta". - Potom je usledilo iznenađenje kad smo ušli u uži izbor. Kada smo razmišljali o koncepciji udžbenika, bilo nam je važno da bude interesantan i zanimljiv učenicima, a inspirativan učiteljima. Vodili smo računa da sadržaji budu u skladu sa uzrastom, da koristimo adekvatne primere, dovoljan broj i odgovarajući tip zadataka. Ovo je nov nastavni predmet, pa smo pokušali da olakšamo njegovu upotrebu učiteljima. Trudili smo se da učenje bude koncipirano kroz igru i zabavu, pa se u udžbeniku mogu naći različite ilustracije, stripovi, rebusi, slagalice, logički zadaci.

Članovi žirija u kome su bili stručnjaci za obrazovnu literaturu iz nekoliko zemlja, ocenili su da su u "Igram se i razmišljam" dete i njegove potrebe autorima bili u prvom planu.

- Trudili smo se da dobro izbalansiramo aktivnosti koje su usredsređene na razvoj intelekta dece, ali i na igru i fizičke aktivnosti - objašnjava Slavica Marković. - Aktivnosti poput pevanja, kretanja, plesa, skakanja mogu biti odlična pauza tokom intelektualnog rada koji podrazumeva sedenje. Povezivanje intelektualnih zadataka sa fizičkim vežbanjem i raznovrsnim igrama čini da predškolsko doba ostane period istraživanja, igre i radoznalosti, na šta ponekad zaboravljamo. Takođe, kao i uvek, vodili smo računa da ilustracije u knjizi budu dobro povezane sa svakim od matematičkih koncepata.

Gordana Rackov smatra da je važno da deca uče iz knjiga koje podstiču samostalan rad i kreativnost:

Gordana Rackov i Slavica Marković

- Bitno je da su nastavni sadržaji tako napisani da učenik može sam da ga koristi, da mu se uvek rado vraća i da znanja koja stekne budu primenljiva. Lekcije ne treba da budu duge, ali je dobro da sadrže dosta aktivnosti za rad i na času i kod kuće. Paralelno smo radili i digitalni udžbenik u kojem edukativni sadržaji dopunjuju štampani udžbenik i omogućavaju učenicima da uče kroz igru i zabavu i navodi ih da budu kreativni.

Na naše pitanje da li im zvuči apsurdno da udžbenike domaćih izdavača proglašavaju najboljim u Evropi, a da se većina škola u Srbiji, ipak, opredeljuje za strane izdavače, Rackov odgovara:

- Mi se ne upoređujemo sa drugima. Trudimo sa da stvaramo udžbenike koji će se koristiti i u našoj zemlji, a zašto da ne i u inostranstvu.

Na isto pitanje, Slavica Marković odgovara:

- Mi ćemo, kao što smo to činili i prethodnih trideset godina, nastaviti da stvaramo originalne i inovativne materijale sa najboljim domaćim autorima i ilustratorima, a na vaspitačima i nastavnicima je da pažljivo procene i izaberu one koji najviše odgovaraju njihovoj metodologiji i uslovima u kojima rade.

Arhiva

MATEMATIKA KAO IGRA

- IDEJA o knjizi "Igram se i razmišljam" nastala je prošle godine, tokom perioda kada smo svi radili od kuće i kada se nastava u školama i vrtićima odvijala onlajn - kaže Slavica Marković. - Radeći ovu knjigu bili smo podstaknuti mnogim komentarima vaspitača i roditelja o tome koliko je teško organizovati rad kod kuće, kao i njihovom brigom zbog toga što deca sve više vremena provode sedeći, često uz TV ili kompjuter. Tako se i rodila ideja da ovladavanje matematičkim pojmovima iskombinujemo sa vežbama oblikovanja i relaksacije i savremenim i tradicionalnim dečjim igrama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna