RAD STEFANA GAJIĆA NA "TOLERANCIJI": Mladi srpski dizajner izlaže na prestižnoj internacionalnoj izložbi

Novosti online

19. 10. 2021. u 15:53

JEDNA od trenutno najvećih i najuticajnijih izložbi na svetu pod nazivom “Tolerenacija”, uskoro će biti predstavljena u Beogradu. Izložba je rezultat angažmana svetski priznatog umetnika-aktiviste i grafičkog dizajnera Mirka Ilića, čijem pozivu na saradnju se odazvalo više od 170 umetnika širom sveta.

РАД СТЕФАНА ГАЈИЋА НА ТОЛЕРАНЦИЈИ: Млади српски дизајнер излаже на престижној интернационалној изложби

Foto: Privatna arhiva

Mladi grafički dizajner Stefan Gajić, drugi je umetnik iz Srbije, nakon Slavimira Stojanovića, čije je originalno grafičko rešenje na temu tolerancije uvršteno u ovu izložbenu postavku plakata, uz najveća imena svetskog dizajna.

Foto: Privatna arhiva

Iako je najmlađi art direktor na marketinškoj sceni bivše Jugoslavije, Stefan iza sebe ima bogato iskustvo. Stefan je stipendista prestižne njujorške škole za vizulne umetnosti (School of Visual Arts, New York) i do sada je radio sa najvećim kompanijama i brendovima, ali i ilustrovao naslovnica magazina. 

Zadatak koji se tražio od umetnika pozvanih da se priključe izložbi, među kojima je i Stefan, je bio da ilustruju reč "tolerancija" na svom maternjem jeziku, iz svoje lične i društvene pozicije i kulturnog konteksta. 

- Toleranciju kao temu izložbe sam video kao prihvatanje različitosti dve strane i njihovu međusobnu koegzistenciju. A mi smo narod koji želi upravo to - i jednu i drugu stranu. I Evropa i Rusija, i ćirilica i latinica, i Tito i demokratija, i Prajd i porodična šetnja. Međusobno se vučemo na dve strane, niti je loše, niti je dobro, već je prosto tako. Ovo je poziv da prihvatimo jedni druge i pored različitih, često vrlo suprotnih uverenja i stavova - izjavio je Stefan Gajić. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KO ĆE DA NAPIŠE REZOLUCIJU O SRPSKIM ŽRTVAMA U SREBRENICI? Porodice žrtava ogorčene sramnim planovima dela međunarone zajednice