TRAGOM LJUBINIH KORAKA: Promocija knjige Živojina Ivaniševića o velikom slikaru

M. KRALj

07. 10. 2021. u 07:09

PRVI put je kolekcionar, galerista i izdavač Živojin Ivanišević susreo Ljubu Popovića, krajem prošlog veka, na izložbi "Samoća" koju je 1998. organizovao u galeriji Kolarca, potom su se sreli 2003, kada je kao novinar uradio TV intervju povodom retrospektive slikarskog barda u Subotici, da bi već naredne godine otpočela saradnja na knjizi posvećenoj našim uspešnim slikarima iz Grada svetlosti - "Pariski krug".

ТРАГОМ ЉУБИНИХ КОРАКА: Промоција књиге Живојина Иванишевића о великом сликару

Foto G. Čvorović

Do umetnikove smrti, realizovali su više zajedničkih poduhvata (izložbi, monografija, promocija...), o čemu svedoči knjiga "U korak sa Ljubom", koja će biti predstavljena danas od 18 časova u Velikoj sali galerije RTS-a. O delu koje potpisuje Ivanišević, a u luksuznoj opremi, na više od 200 stranica objavljuje izdavačka delatnost njegovog "Pariskog kruga", uz autora govoriće Nikola Kusovac, Nikola Mirkov i Zoran Blažina.

Kako bi što autentičnije dokumentovao period od 1998. do 2021. godine, uz mnoštvo fotografija, reprodukcija radova, kopija novinskih članaka, autor je pored svog, u ovo izdanje uvrstio i tekstove Nikole Kusovca, Milana Komnenića, Dejana Đorića i Sreta Bošnjaka.

- Ivaniševićevo novo izdanje je od dvostrukog, intimnog i prijateljskog i javnog ili opšteg interesa, a srpsko likovno izdavaštvo oskudeva u takvim publikacijama (kako je rekao jedan poznavalac, od kakvog bi kapitalnog interesa bilo da imamo intervjue sa Leonardom ili Rembrantom). Iznad svih tekstova kritičara i stručnjaka stoji živa Ljubina reč - zapisao je Dejan Đorić.

Od tih Ljubinih svedočenja, posebnu neposrednost ima razgovor vođen na letovanju u Grčkoj, kada je Ivaniševiću govorio o sreći koju je imao u Parizu, kada ga je žena koja je tražila njegovo mišljenje o talentu svoga sina, upoznala sa čuvenim Filipom Supoom:

- On nije znao ko sam i pitao me je čime se bavim - ispričao je tada naš akademik.

- Rekao sam mu da sam slikar, a on se nasmejao i delovao nezainteresovano. Rekao je da ima na hiljade slikara u Parizu, ali da je pre neki dan svratio u jednu malu poznatu galeriju gde su uvek bile značajne izložbe. Jedna slika mu se posebno dopala, nija zapamtio ime slikara, ali je zapamtio ime slike - Lot and Lotus. Rekao sam mu da je to moja slika. Bio je jako iznenađen i tek je onda pokazao veliko interesovanje za naš razgovor. Predložio je da okupimo slikare i da održimo nekoliko velikih izložbi, tu u Parizu. I to je bio početak moje slikarske afirmacije u Parizu.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)