RIGOLETO JE MOJ ZAŠTITNI ZNAK: Najpoznatiji svetski bariton Željko Lučić, za "Novosti", uoči koncerta na sceni "Madlenijanuma"

A. POPADIĆ

04. 10. 2021. u 07:40

NAJTRAŽENIJI svetski bariton, naš Zrenjaninac, Željko Lučić zapevaće za domaću publiku 5. oktobra, u 19.30, na Velikoj sceni Madlenijanuma. Koncert pod nazivom "Željko Lučić i prijatelji" retka je prilika da srpska publika čuje slavnog baritona o koga se otimaju najuglednije operske kuće.

РИГОЛЕТО ЈЕ МОЈ ЗАШТИТНИ ЗНАК: Најпознатији светски баритон Жељко Лучић, за Новости, уочи концерта на сцени Мадленијанума

Foto Arhiva

Pod dirigentskom palicom Dejana Savića i uz podršku orkestra Opere i teatra Madlenijanum, Željku će se kao gosti na sceni pridružiti poznati sopran Dragana Radaković i mecosopran Sanja Anastasija.

- Nastup pred beogradskom publikom je uvek poseban. Tišti me malo ova "korona politika" koja ne dozvoljava pune sale i, nažalost, nema mesta za sve one koji su želeli da me čuju - kaže, za "Novosti", Željko Lučić, sa kojim smo razgovarali između nastupa u Španiji, letova, izgubljenih kofera, i priprema za novo putovanje.

Najpoznatiji verdijanski bariton na svetu i beogradsku publiku počastiće arijama svog omiljenog kompozitora.

- U saradnji sa Dejanom Savićem napravili smo program. Nema tu nekih iznenađenja, to je ono što ja inače pevam, malo verizma, malo klasike, malo više Verdija. Sa Draganom Radaković ću pevati duet iz "Nabuka", a sa Sanjom Anastasijom iz opere "Kavalerija rustikana" - otkriva naš sagovornik.

Godina korone zatvorila je sve operske kuće na svetu, pa su pevači, među njima i oni najtraženiji, poput našeg Željka, ostali bez angažmana. A da li je ta prinudna pauza za njega bila blagoslov ili muka?

- Posmatrano onako medicinsko-psihološki dobro je uticalo i na moje glasnice, na grlo i na sve ostalo. Moj glasovni aparat se dobro odmorio, možda čak i previše, pa sam se u jednom trenutku zapitao mogu li ja da se vratim na scenu - polušaljivo odgovara slavni bariton, a onda ozbiljno dodaje. - Finansijski i egzistencijalno gledano, ta duga pauza je bila prava propast. Govorim u svoje ime, ali i u ime svojih kolega kada kažem "ne ponovilo se".

Najpoznatiji svetski bariton nedavno je imao uspešne nastupe u Španiji, a ove sezone, pored ostalog, očekuju ga produkcije u čuvenoj Pariskoj operi, matičnoj kući u Frankfurtu i, naravno, njegovom drugom domu, u hramu opere Metropoliten.

- Posle godinu dana pauze Met otvara vrata, imam zakazane nastupe ove i naredne sezone - odgovara Željko, a na našu konstataciju da je ono što je za njega "druga kuća" za mnoge njegove kolege nedostižan san, uz osmeh odgovara.

- Ja u Metropolitenu pevam od 2006. godine, pa mu dođem kao njihov "kućni bariton". Ne hvalim se, zaista, to je logičan zaključak. Jer, ako sam tamo provodio šest meseci svake godine u proteklih 15 godina, šta mogu drugo da odgovorim.

Korona ga je omela u obaranju svojevrsnog rekorda, kada je trebalo da u Operi Bastilja u Parizu otpeva gotovo dan za danom 14 puta naslovnu ulogu iz "Rigoleta".

- Ko zna, možda ne bih živ izašao iz toga - smeje se Željko i dodaje. - Ove jeseni me očekuje Pariska nacionalna opera i opet "Rigoleto", ali u duplo manjem broju izvođenja. Mislim da sam tu ulogu otpevao više od 200 puta, ali to nije zato što jurim rekorde, već između onoga što mi se ponudi biram ono što volim da pevam.

Ni veče u Madlenijanumu, naravno, neće proći bez arije iz ove čuvene opere, pa će i Beograđani moći da čuju kako to pevaju operski majstori. Domaća publika, a i sam Željko voleo bi da zapeva Rigoleta i u Operi Narodnog pozorišta, u domaćoj produkciji, ali, mada nekoliko puta planirani, ovi nastupi nikako da se ostvare.

Umetnici platili najveću cenu

ŽELjKO Lučić kaže da su, po njegovom mišljenju, tokom pandemije umetnici platili najveću scenu.

- Raduje me što se polako vraća kulturni život, posle onog prošlogodišnjeg iskustva ovo je čista blagodet. Nije onako kako je bilo, ali se radujem povratku na scenu. Videćemo ko će i kako da se izvuče iz ovoga, jer teško je vraćati se posle tolike pauze. I velike i male operske kuće pandemija je poremetila finansijski, pa su i planovi skromniji, a angažmani ređi.

Zapratite Nportal na Fejsbuk stranici

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

GLOBALNO PREDGRAĐE U ĐARDINIMA:   Kolonijalnu izložbu Aleksandra Denića otvoriće Maja Gojković, ministar kulture