VEČITI INOVATOR: Sećanje na izdavača i humanistu Vidaka Perića (1932-2021)

D. Bogutović

03. 10. 2021. u 07:21

U BEOGRADU je, u 89. godini, od posledica kovida, preminuo Vidak Perić, čovek koji je ostavio neizbrisiv trag u srpskom i jugoslovenskom izdavaštvu.

ВЕЧИТИ ИНОВАТОР: Сећање на издавача и хуманисту Видака Перића (1932-2021)

Vidak Perić, Foto Arhiva

Rođen 1932. u Šeremetu, selu blizu Đakovice, kao dečak je gledao kako mu kuću spaljuju Albanci iz susedstva dok su mu stariji brat i otac bili na frontu. Zbog toga je porodica prebačena u Ravno Selo u Bačkoj, gde je završio osnovnu školu a gimnaziju u Vrbasu.

Istoriju je diplomirao na Filozofskom fakultetu u Beogradu i zaposlio se u Redakciji za istoriju Crne Gore i kasnije postao njen sekretar. U organizaciji ove redakcije napisano je pet tomova "Istorije Crne Gore", knjige koje su, kako je isticao, "značajno doprinele buđenju godinama zatirane svesti ne samo o srpskom poreklu Crnogoraca, već i o sudbinskoj povezanosti dve zemlje".

Na čelo "Narodne knjige" došao je 1970, u vreme kada je ova izdavačka kuća bila na ivici opstanka. Zahvaljujući preduzimljivosti i neumornoj energiji, Perić je u sledećih nekoliko godina ovu kuću uzdigao u vrhove izdavaštva, ali su objavljena dela naišla i na oštra politička osporavanja. Posebno su napadane knjige "Slom Kraljevine Jugoslavije u Aprilskom ratu 1941", trotomna knjiga "Jasenovac", "Knjiga o Kosovu", "Ispljuvak pun krvi", dnevnik Živojina Pavlovića o studentskim demonstracijama 1968, "Masoni", "Saveznici i jugoslovenska ratna drama"...

Perić je pet godina bio i direktor i glavni urednik izdavačkog preduzeća "Književne novine", potpredsednik Skupštine opštine Stari grad, u dva mandata predsednik Skupštine izdavača i knjižara Jugoslavije i predsednik Udruženja izdavača i knjižara Srbije. Uspešno je predstavljao naše izdavače na mnogobrojnim sajmovima knjiga, od Frankfurta i Pariza, do Moskve i Pekinga.

Radni vek završio je kao direktor i glavni urednik "Prosvetnog pregleda", ali i posle toga je nastavio da se bavi knjigom, objavljujući značajna dela iz istorije srpskog jezika i književnosti u preduzeću koje je osnovao sa sinom i prijateljima.

- Smrću Vidaka Perića, zapaženog privrednika, izdavača i humaniste, nestao je iz životne arene vrli entuzijsta i maštoviti inovator iza koga su ostale desetine edicija.

Naročito se ističe edicija "Naši vidici" u kojoj je objavljeno više od sto knjiga, mahom bilingvalno, na srpskom, slovenačkom, makedonskom, mađarskom i albanskom jeziku.

Perić će ostati upamćen i kao čovek vedrog duha, uvek spreman da pomogne do kraja - kaže, za "Novosti", profesor dr Radomir Ivanović.

DESANKINO PISMO

ZA svoj rad Perić je dobio nekoliko nagrada, ali mu je od svih, kako je uvek isticao, bilo najdraže priznanje u vidu pisma Desanke Maksimović. Velika pesnikinja mu je, uz svoju pretposlednju zbirku poezije "Ozon zavičaja", između ostalog napisala: ..."Želela bih da Vi budete na čelu, da je blagoslovite, ne samo kao izdavač, direktor 'Književnih novina', nego da se nazovete u njenom zaglavlju i njenim glavnim urednikom. Molim Vas da mi ispunite ovu želju"...

Zapratite Nportal na Fejsbuk stranici

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SI APLAUDIRAO VUČIĆU: Ove moćne reči predsednika Srbije oduševile najmoćnijeg čoveka sveta (VIDEO)