BEOGRAD KAO NOVA INSPIRACIJA: Srpsko-grčka likovna kolonija "Argostoli 2021" okupiće 18 likovnih stvaralaca

M. A. K.

02. 10. 2021. u 12:08

KULTURNA saradnja započeta letos, kada je na Kefaloniji održana grčko-srpska likovna kolonija "Argostoli 2021", nastaviće se od sutra novom umetničkom sesijom "Beograd 2021", u našem glavnom gradu.

БЕОГРАД КАО НОВА ИНСПИРАЦИЈА: Српско-грчка ликовна колонија  Аргостоли 2021 окупиће 18 ликовних стваралаца

Foto Arhiva

Smotra će okupiti 12 naših likovnih stvaralaca i šestoro sa ovog jonskog ostrva, koji će stvarati na temu istorijskih znamenitosti srpske prestonicve, a 8. oktobra u 19 časova u foajeu velike dvorane Doma omladine, izložbu njihovih radova otvoriće zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

Pod pokroviteljstvom gradonačelnika Zorana Radojičića, i uz podršku počasnog konzula Srbije na Kefaloniji Viktora Ruhotasa, u Beograd će doći Đoja Marija Kapatu (matematičar i slikar), Sofija Aravu Papadatu (vanredni profesor digitalnih medija i komunikacija Jonskog univerziteta, slikar i vajar), Evangelos Evangelatos (pedijatar, slikar i hagiograf), Aristotelis Batistatos (penzionisani oficir i slikar), Ilijas Laskaris (mornar i slikar), Evangelija Danelatu (slikar i predavač u umetničkoj školi u Kefaloniji). Uz autore koji su učestvovali u radu kolonije "Argostoli 2021" - Miroslava Lazovića, Bojanu Dimitrijević, Mileta Pajića, Milenu Maksimović Kovačević i Nevenu Marković, domaću likovnu scenu zastupaće i Predrag Milošević, Biljana Velinović, Maja Studen, Leposava Milošević Sibinović, Mića Veličković Miveli, Marija Subinović i Milan Todić.

Ciklus grčko-srpskih umetničkih kolonija pokrenut je na inicijativu akademske slikarke iz Beograda Bojane Dimitrijević i počasnog konzula Republike Srbije na Kefaloniji Viktora Ruhotasa.

SEĆANJE NA ISTORIJSKE VEZE

PRVA kolonija na Kefaloniji bila je posvećena sećanju na Miloša Šobajića, a za temu je imala istorijske veze našeg naroda sa ovim grčkim ostrvom. Profesor Miroslav Lazović, tokom kolonije je tako oslikao mural, dimenzija četiri puta devet metara, na kome su predstavljeni vladar Kefalonije, grof Leonardo Toka i njegova supruga Milica Branković.

Zapratite Nportal na Fejsbuk stranici

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)