OSNIVA SE SAVEZ SRPSKIH PISACA: Međunarodni skup književnika

D. Bogutović

02. 10. 2021. u 11:13

U KONAKU knjeginje Ljubice juče su otvoreni 58. Beogradski međunarodni susreti pisaca, na kojima učestvuju književnici iz Azerbejdžana, Slovačke, Rusije, Bugarske, Grčke, Rumunije i Republike Srpske.

ОСНИВА СЕ САВЕЗ СРПСКИХ ПИСАЦА: Међународни скуп књижевника

Miloš Janković, Foto Tanjug

Manifestaciju je otvorio Goran Vesić, zamenik gradonačelnika Beograda, koji je podsetio da je Grad nedavno doneo odluku o osnivanju nagrada Beogradski pobednik za najbolji roman i "Duško Radović" za dečju književnost i da se u ovom trenutku priprema podizanje spomenika Meši Selimoviću, Milošu Crnjanskom, Jovanu Jovaniću Zmaju i Vasku Popi.

Završava se i obeležje posvećeno Aleksandru Deroku, koji je, pored svega, bio i pisac:

- San grada Beograda je da se napravi kuća srpskih pisaca, mesto gde bi se nalazili legati naših najznačajnijih književnika. O tome se pregovara sa Vojskom Srbije, da eventualno preuzmemo zgradu koja se nalazi na uglu Resavske i Nemanjine, prekoputa budućeg Muzeja grada Beograda. Tu bi mlade generacije mogle da vide radne sobe pisaca, digitalizovane rukopise, a to bi bilo mesto i za književne večeri i događaje.

DOGOVOR Milovan Vitezović i Goran Vesić, Foto Tanjug

Zamernik predsednika UKS Miloš Janković najavio je realizaciju strateškog projekta, koji je UO UKS koncipirao i usvojio, a tiče se stvaranja Saveza srpskih pisaca i prijatelja srpske književnosti. Bio bi to oblik okupljanja književnih stvaralaca i poštovalaca srpskog jezika okupljenih oko ideje očuvanja ćiriličkog pisma.

- Naše kolege pisci koji pišu na srpskom jeziku, i ne samo ćiriličkim pismom, kako oni u BiH, RS, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Severnoj Makedoniji, Mađarskoj i Rumuniji, tako i oni u mnogim zemljama u rasejanju, ali i svi koji srpsko knjženo i kulturno nasleđe poštuju i neguju, trebalo bi da imaju svoju esnafsku, strukovnu organizaciju - rekao je Janković.

Goste su pozdravili i Jelena Medaković, direktorka Muzeja grada Beograda, i Vidak Maslovarić, sekretar "Susreta", a u muzičkom delu učestvovali su "Hor kraljice Marije" i gitarista Uroš Dojčinović.

ZNAČAJNE GODIŠNjICE

NA jučerašnjoj svečanosti, Milovan Vitezović, predsednik UKS, govorio je epigrame i anegdote o piscima, čije delo će biti predstavljeno na okruglim stolovima, povodom značajnih godišnjica: 145 godina od rođenja Borisava Stankovića, veka od rođenja Dobrice Ćosića, šest decenija od uručenja Nobelove nagrade Ivi Andriću, 30 godina od smrti Vaska Pope i Miodraga Bulatovića.

Zapratite Nportal na Fejsbuk stranici

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)