ZAVRŠENI "VINAVEROVI DANI": Dela "božanstvenog uma"

V. Mitrić

01. 10. 2021. u 09:40

ŠABAČKA publika je u dvorani “Vinaver“, u aneksu ovdašnje Biblioteke, uživala u poetsko-muzičkim delima u čast Stanislava Vinavera.

ЗАВРШЕНИ ВИНАВЕРОВИ ДАНИ: Дела божанственог ума

Foto: V. Mitrić

Divnu sefardsku muziku pratili su stihovi književnika koji je zadužio svojim ogromnim delom šabačku i kulturu Srbije.

“Dva vida vasione”, reditelja Stefana Sablića, zatvorio je dvodnevnu manifestaciju “Vinaverov svet 2021”. Poezijom i prozom velikog erudite, čeda grada na Savi, uz sefardsku muziku grupe Shira u’tfila dočaran je nepresušni svet pesnika i esejiste, utemeljivača ekspresionističkog pokreta i začetnika srpske avangarde. 

– Bilo mi je vrlo inspirativno da se vratim Vinaverovoj poeziji. Mi smo već jednom izvodili jedno slično veče pre više od sedam godina i uvek je zaista inspirativno vratiti se jednom takvom velikom pesniku i piscu. Upravo zbog toga bilo mi je i lako da povežem njegove pesme i prozu sa muzikom – rekao je Stefan Sablić, reditelj poetsko-muzičkog programa “Dva vida vasione”.

Sad kad se vratio Vinaverovoj peziji, kaže Sablić, ponovo je bio iznenađen koliko je ona aktuelna, koliko se svaka pesma može vezati za naš današnji momenat, za ono što živimo.

- Tu zaista ima pesama koje bukvalno podsećaju na našu stvarnost  – istakao je Sablić.

Da je slavni Vinaver u svoja dela utkao „vasionsku energiju“ svog “božanstvenog uma”, još jednom se uverila šabačka publika, koja je uživala.

– Posle duže vremena sam se ponovo suočio sa ovim božanstvenim umom. To je bio čovek vasionske energije. Ja ne znam kako je on sve postizao u životu. Ponovo sam pročitao njegov životopis i prosto mi je zanimljivo kako i sada te njegove pesme zvuče jako aktuelno. Za sva vremena su, te je veliki izazov govoriti ih kako bi bilo razumljivo, izazovno – ocenio je Mladen Andrejević, dramski umetnik.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju