ANDRIĆEVA NAGRADA ZA STOJILJKOVIĆA: Dodeljeno prestižno priznanje zadužbine srpskog nobelovca

D. Bt.

24. 09. 2021. u 09:12

PRESTIŽNA Andrićeva nagrada koju dodeljuje Zadužbina srpskog nobelovca pripala je Dejanu Stojiljkoviću za knjigu "Neonski bluz" u izdanju "Lagune".

АНДРИЋЕВА НАГРАДА ЗА СТОЈИЉКОВИЋА: Додељено престижно признање задужбине српског нобеловца

Foto BookMate

U obrazloženju žirija (prof. dr Aleksandar Jovanović, predsednik, dr Marko Nedić i dr Petar Pijanović) istaknuto je:

- Spajajući iskonsku žudnju sa novim osećanjem istorije i modernim kulturnim senzibilitetom, Stojiljković je u ovoj zbirci ostvario niz upečatljivih pripovednih situacija kroz koje se njegovi junaci neprestano kreću između arhetipskog i predačkog nasleđa, sa jedne strane, i naloga savremenog trenutka, sa druge strane.

Ova knjiga, po Stojiljkovićevim rečima, sadrži izbor od deset pripovedaka, kraćih i dužih, svojevrstan presek njegovog pripovedačkog opusa koji je, pored romana, stvarao poslednjih godina.

- Sam naslov potiče od numere američkog muzičara Rendija Rodžersa a mnoge priče inspirisane su kako pesmama, tako i nekim anegdotama iz života muzičara i umetnika uopšte - kaže, za "Novosti", Stojiljković.

Objašnjavajući kako tri priče imaju kao polazišni motiv ličnost i stvaralaštvo Ijana Kertisa, pevača grupe "Džoj divižn" koji je stvarao pod uticajem Dostojevskog, Kafke, Berouza, Ničea, Stojiljković za naš list, kaže:

- Tako se prepliću muzika, strip, film, tvoreći književno delo, koje, samo po sebi biva multižanrovsko. Priče u "Neonskom bluzu" su u podžanru uglavnom istorijska fikcija ali ima tu i horora, fantastike, krimića. Ja pišem pod uticajem Andrića i drugih velikih realističnih pisca, ali postoji tu i snažan uticaj Stivena Kinga, Nila Gejmena, Ticijana Sklavija, što me, na neki način, čini dosta različitim u odnosu na moje kolege i, kako sam razumeo iz obrazloženja, žiriju za Andrićevu nagradu je to bilo zanimljivo i dovoljno dobro da to i nagradi. Na kraju krajeva, dobra priča je dobra priča, bez obzira na poetiku i žanr.

Nagrada će biti uručena na svečanosti u Andrićevoj zadužbini 11. oktobra u podne.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest