SNAGOM UMETNOSTI KA BUDUĆNOSTI: Završnica projekta na poljima lavande (FOTO)

J. Ć.

16. 09. 2021. u 20:32

U UMETNIČKOM prostoru društva „Pigmalion“ u Tamnjanici, petoro umetnika iz Srbije i Slovenije na svojim platnima preneće svoje viđenje “budućnosti života” kako glasi naziv zajedničkog projekta dve države.

СНАГОМ УМЕТНОСТИ КА БУДУЋНОСТИ: Завршница пројекта на пољима лаванде (ФОТО)

Foto: J. Ć.

Tokom trajanja projekta 16 umetnika je od maja do septembra u živopisnom ambijentu plantaže lavande stvaralo svoja umetnička dela. Umetnici ističu da su zadovoljni okruženjem u kojem imaju priliku da stvaraju ali i što se nakon više od godinu dana ponovo okupljaju i imaju priliku da se druže. Učesnici treće kolonije po odluci selektora Kristine Pirković (Srbija) i Saše Vrabiča (Slovenija) su Helena Tahir, Jelena Šalinić Terzić, Arjan Pregl, Gašper Capuder i Željko Đurović.

- Ovakav prostor je inače nešto čime se ja bavim u slikarstvu i crtežu. Ove planine i stene su jedan veličanstveni prirodni amfiteatar sa pogledom na, ako tako može da se kaže, na neka tri lanca, odnosno tri grupacije. Ova raskoš u osvetljenju i u teksturi, boji je ono što me uvek vodi u istraživanjima a posebno u poslednjim nekim ciklusima koji su vezani za stenu i planinu tako da je ovo je neko moje prirodno okruženje - puna je utisaka umetnica Jelena Šalinić Terzić koja ističe da je svaki “delić ovog juga nosi nešto u sebi od mediteranske bujnosti, raskoši i lepote”.

Željko Đurović iz Srbije i njegov kolega iz Slovenije Gašpar Kapuder ne nalaze inspiraciju za svoja dela neposredno iz prirode ali priznaju da im mir kojim su okruženi na koloniji pomaže da se umetnički izraze.

- Iako spadam u umetnike na koga mesto stvaranja ne utiče šta će raditi jer ja radim to što sam zamislio i gradim svoju poetiku, u ovakvom ambijentu mira i tišine umetnik može samo da se motiviše da opušteno radi i stvara - kaže Đurović.

On podržava ovakvo okupljanje umetnika jer smatra da delovanje bez granice kako je zamišljeno stvaranjem EU ne funkcioniše na pravi način na polju umetnosti.

-- Često izlažem van zemlje i moje je iskustvo da Francuz kupuje dela francuskog slikara, Nemac nemačkog, Austrijanac opet i teško je pomeriti te “granice”. Pandemija je još dodatno sve usporila na polju umetnosti i iskreno da vam kažem ja sam protiv svega što se radi kod nas i Evropi vezano za pandemiju i ovaj virus koji . To jeste pošast, ali mislim da su sve mere sve više političke, a ne medicinske i da je sve otišlo predaleko - kaže naš sagovornik.

Helena Tahir je puna utisaka jer je prvi put negde u Srbiji van Beograda i očekuje da ova kolonija obogati njeno iskustvo. Poreklom je iz Iraka i smatra da nam različitost, i to ne samo u umetnosti,može pokazati da pronađemo put u budućnost.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024