"STERIJA" VAPI ZA NOVIM GLUMCIMA: Vršačko pozorište se suočava sa problemom pri odabiru predstava

J. J. BALjAK

16. 09. 2021. u 12:45

NARODNO pozorište "Sterija" iz Vršca godinama kuburi sa glumcima.

СТЕРИЈА ВАПИ ЗА НОВИМ ГЛУМЦИМА: Вршачко позориште се суочава са проблемом при одабиру представа

MALOBROJNI Samo dva glumca u ansamblu, Foto NP Sterija

Ansambl već dugo broji svega osmoro dramskih umetnika, što je ubedljivo najmanje u odnosu na ostala pozorišta u Vojvodini. Uz to, u njemu je samo dvoje muškaraca i to starijih od 40 godina, što predstavlja ozbiljan problem pri odabiru predstava za repertoar.

Više puta su od resornog ministarstva tražili dozvolu da angažuju nove glumce, kako bi podmladili i proširili kolektiv, ali su ostajali bez pozitivnog odgovora, iako su za to imali i odobrenje lokalne samouprave, iz čijeg se budžeta finansiraju. Nova v. d. direktora Snežana Udicki pre desetak dana ponovo je poslala zahtev, u nadi da će ovoga puta imati više sreće, budući da su popustile mere zabrane zapošljavanja u javnom sektoru.

- Najveći problem nam predstavlja nedostatak muških glumaca, zbog čega sada i tražimo odobrenje za angažman dvojice mladih. Nadamo se pozitivnom odgovoru, pogotovo što nas za dve godine očekuje novo smanjenje ansambla, jer dve glumice odlaze u penziju - kaže, za "Novosti", direktorka Udicki i dodaje da u ovom zahtevu traže nova radna mesta i za odeljenje tehnike.

"Naši", Foto NP Sterija

Manjak glumaca jedan je od glavnih razloga i što na daskama NP "Sterija" više od 20 godina nije izvođena ni jedna Šekspirova predstava, jer u njima ima mnogo uloga. Nova uprava rešila je da to promeni, pa će putem kastinga, koji takođe u toj ustanovi dugo nije bio organizovan, odabrati trojicu mladih glumaca za komediju "Vesele žene vindzorske".

- Na kastingu se pojavilo 12 muških glumaca od 25 do 35 godina sa svih pozorišnih akademija iz Srbije i iz Banjaluke. Reditelj Darijan Mihajlović ovih dana će odabrati trojicu za uloge Sudije, Pastora i Fentona, dok će i Falstafa odigrati gostujući glumac.

Oni će uneti svežinu i novu energiju u ansambl, što je potrebno i našim glumcima i publici - dodaje Udicki, uz napomenu da bi baš neko od njih mogao da postane stalni član vršačkog pozorišta.

Snežana Udicki, Foto J. J. baljak

 

MUŠKARCI NE IDU NA GLUMU

DEVOJKE iz Vršca više su zainteresovane za glumu, nego muškarci. Nijedan Vrščanin se u poslednjih desetak godina nije školovao za taj poziv, zbog čega je NP "Sterija" sada i bilo primorano da organizuje kasting. S druge strane, među stalnim saradnicima imaju tri glumice iz Vršca.

PREMIJERA NA FESTIVALU

"VESELE žene vindzorske" trebalo bi premijerno da budu izvedene na tradicionalnom festivalu "Vršačka pozorišna jesen" krajem oktobra. U NP "Sterija" se nadaju da će, za razliku od prošle godine, korona sada "dozvoliti" da se ta svetkovina održi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NEZNANJE, PORICANJE I ZABORAV : Filozofsko pozorište u Bitef teatru