ORDEN KRALJEVINE NORVEŠKE VLADISLAVU BAJCU: Za razvoj kulturnih odnosa između naših zemalja

D. B. M.

13. 09. 2021. u 21:55

NEDAVNO je u rezidenciji norveškog ambasadora izdavaču i piscu Vladislavu Bajcu uručen Orden za zasluge u rangu zapovednika Kraljevine Norveške.

ОРДЕН КРАЉЕВИНЕ НОРВЕШКЕ ВЛАДИСЛАВУ БАЈЦУ: За развој културних односа између наших земаља

Foto Tanjug

Bajca je odlikovao norveški kralj Harald za razvoj kulturnih odnosa između Norveške i Srbije. Orden i Povelju su mu uručili ambasador Jorn Eugen Jelstad i supruga Trine Ditlevsen.

U obrazloženju se kaže da se orden dodeljuje za promociju norveške književnosti u Srbiji. Bajac je kao osnivač i prvi čovek izdavačke kuće "Geopoetika" više od četvrt veka zdušno sa svojim saradnicima radio na pionirskom otkrivanju desetina norveških autora i njihovih dela u Srbiji, Jugoslaviji, pa i na Balkanu, počev od Justejna Gordera, Erlenda Lua, Pera Petešuna, Lin Ulman, Nine Like , ali i klasika poput Henrika Ibzena.

Bajac je i kao književnik učestvovao u razvoju saradnje Norveškog i Srpskog PEN-a, bio gost norveških izdavača iučesnik svetskih kongresa PEN-a u Norveškoj.

Dodeli su prisustvovali ambasadori skandinavskih i drugih zemalja, bivša ambasadorka Srbije u Norveškoj Vida Ognjenović, profesori i prevodioci sa odseka Skandinavistike Beogradskog Filološkog fakulteta, kao i mnogi drugi gosti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)