SVET PREPUN LEPOTE: Sve što je znao umeo je i da napiše i da naslika na očaravajući način

M. Kralj

02. 09. 2021. u 10:44

SLIKARSKI opus Mome Kapora ponovo će se naći pred beogradskom publikom, i to na mestu na kome su se ovakvi susreti najčešće odvijali u poslednjoj deceniji, otkako nas je napustio ovaj značajni i popularni pisac i likovni umetnik: izložba njegovih slika "Najlepše priče" biće otvorena sutra uveče, u 19 časova, u Velikoj galeriji Doma vojske Srbije i trajaće do 6. novembra.

СВЕТ ПРЕПУН ЛЕПОТЕ: Све што је знао умео је и да напише и да наслика на очаравајући начин

Foto Sarics

Ovo za naš list kaže Ljiljana Kapor, njegova supruga, koja je na čelu Zadužbine "Momo Kapor".

- Reč je o petoj po redu velikoj izložbi u ovom prostoru, tako da je Medija centar "Odbrana" jedan od najznačajnijih partnera Zadužbine u očuvanju sećanja na Momu - nastavlja naša sagovornica. - Biće izloženo 35 slika, ulja na platnu, u ambijentalnim celinama prostora koje će upotpuniti delovi autentičnog nameštaja iz kuće u kojoj je Momo živeo poslednjih 17 godina, stvarajući svoja dela.

Foto arhiva VN

Prema rečima Ljiljane Kapor, koja je ovu postavku osmislila, izložene slike su pozajmljene iz privatnih kolekcija. Među delima koja će se ovog puta naći u Galeriji Doma vojske ima i onih koja do sada nisu izlagana u javnosti i vlasništvo su kolekcionara. Najviše radova za ovu izložbu ustupio je Miloš Petković, iz svoje zbirke. Biće izloženo i nekoliko najreprezentativnijih ulja na platnu iz privatne kolekcije Zadužbine "Momo Kapor".

- Slike su iz raznih perioda i tematskih celina, jer Momin slikarski svet su likovi renesansnih žena, Ade, školice, anđeli, devojčice iz pomalo izbledelih albuma, kredenci koji su obeležili čitavo jedno pokolenje koje je odrastalo uz njih... - kaže Ljiljana.

Foto arhiva VN

A na pitanje zašto je postavku slika nazvala "Najlepše priče", odgovara:

- Poput mitskog kralja Mide koji sve što pogleda pretvori u zlato, tako Momo sve što naslika pretvara u lepotu i sve što napiše i objavi postane bestseler. Izložbu sam nazvala "Najlepše priče" zato što nam Momine slike poklanjaju iščezli pomalo zaboravljeni svet, pun nostalgije, ljubavi i lepote i Bog ga je obdario mnogim talentima. Njegova neutoljiva radoznalost i smisao da ovekoveči sitnice, erudicija u kojoj su, sem memorije, uposlena sva čula kojima je vrebao priču, atmosferu, mirise, ukuse, liniju, lik... Moma je svašta znao, a sve što je znao umeo je i da napiše i da naslika na lep, očaravajući način. Zato uvek citiram novinarku Draganu Marković koja je napisala da je Momo Kapor čovek koji je pričao slike i slikao priče.

Na svečanosti u petak, kako piše u najavi Doma vojske, prisutnima će se obratiti direktorka Medija centra "Odbrana" pukovnik Biljana Pašić, dok će izložbu otvoriti istoričar umetnosti i pesnik Dragan Jovanović Danilov. U nastavku programa planirano je da dramska umetnica Radmila Đuričin pročita deo iz knjige "Uspomena jednog crtača", kao i da bude emitovan film Momo Uncut, u produkciji Zadužbine "Momo Kapor", koji će biti prikazan još nekoliko puta tokom trajanja izložbe.

URUČENjE NAGRADE MOŠIĆU

NA svečanom otvaranju biće upriličena i svečana dodela tradicionalne nagrade "Momčilo Momo Kapor", koja se naizmenično dodeljuje piscima i slikarima. Ovoga puta biće uručena slikaru Petru Mošiću.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!