NEBESKI "KAPETAN OD BELU LAĐU": Kako je Lane Gutović od Srećka Šojića stvorio junaka koga svi vole

A. POPADIĆ

27. 08. 2021. u 08:45

BRČIĆI i ćuba kose navrh glave, spojene obrve, šarena odela, dva padeža, meko "ć" i "đ", san da bude "kapetan od belu lađu", nezaboravne replike, ali, ponajviše i iznad svega, gluma Milana Gutovića učinili su da Srećko Šojić, lik bez ijedne pozitivne osobine, postane omiljeni junak nekoliko generacija.

НЕБЕСКИ КАПЕТАН ОД БЕЛУ ЛАЂУ: Како је Лане Гутовић од Срећка Шојића створио јунака кога сви воле

Foto Arhiva

Njegov tvorac, scenarista Siniša Pavić, "skicirao" ga je kao sporednog lika u filmu "Laf u srcu" (1981), ali Šojiću je bilo suđeno da postane glavni igrač u sopstvenom filmu.

Usledio je serijal hit komedija "Tesna koža", u kojima se Lanetov Šojić nadgornjavao sa Pantićem Nikole Simića na oduševljenje višemilionske publike širom bivše Jugoslavije koju je do suza nasmejavao svojim replikama, poput one čuvene: "Ja sam iznenađen... i uvređen!" Zvezdani status svog "mufljuza Šojića" zacementirao je u TV seriji "Bela lađa".

- Bio je veličanstven glumac. Godinama smo radili zajedno, nekoliko sezona "Bele lađe".

Sve što je radio bilo je pedantno i tačno. Nije dozvoljao ni sebi ni nama da olako prelazimo preko stvari. Pored nespornog talenta, to je bila njegova suštinska odlika. Ta njegova gluma samo naoko deluje lako i ležerno, ali iza toga stoji ozbiljan rad i ozbiljan pristup tekstu - kaže, za "Novosti", reditelj Miša Vukobratović, a potom dodaje.

- Njegov Šojić je bio centralna figura oko koje se u seriji sve vrti. Bio je simbol pokvarenog političara, nije imao ni jednu jedinu pozitivnu osobinu, sve što je Šojić radio bilo je "kontra zdravom razumu". Ali, upravo taj Lanetov pristup liku pretvorio je Šojića u junaka koga svi vole.

Aleksandar Dunić, Šojićev legendarni batler Ćirko, koga je slao po čuveni "viskić s hledom", za naš list sa tugom je progovorio o velikom glumcu sa kojim je nekoliko godina delio scene u "Beloj lađi":

- Davno smo Lane i ja prestali da budemo kolege, bili smo prijatelji, i to je najveća vrednost odnosa koji sam uspostavio sa njim. Bio je bogat, slojevit čovek, od njega je imalo šta da se čuje, šta da se nauči. Razgovori sa njim nikada nisu bili bez sadržaja, jednostavno, s njim je život imao smisla. Lane je čovek koji je vraćao smisao životu.

Miša Vukobratović, Foto Arhiva

Dragan Vujić Vujke, iliti Panjković iz "Bele lađe", Šojićev večiti zamenik u Stranci zdravog razuma, koga je ovaj stalno kinjio sa "ćuti, bre, Panjkoviću", dirljivim se rečima, za "Novosti", oprostio od svog "stranačkog kolege".

- Bio je mudrac, šarmer, engleski tip glumca, specifičan vlasnik svedenog humora, neočekivan, drag, topao, uvek iz potaje željan ljubavi. Ponosan sam što sam delio kadar i scenu sa Gospodinom Gutovićem - kazao je Vujić, a potom nastavio: "Kada nam odlazi neko drag, sve odjednom stane na tren, i podseti na prolaznost, na godine koje su prošle, i koje će proći. Pravimo iskorak iz sadašnjosti i postajemo deo beskrajne, vanvremenske, nedokučive staze, koja vodi samo u jednom smeru. Kada nam odlazi neko drag, odlazimo i mi zajedno sa njim. Jedan deo nas, možda najlepši. Odlazi ono nešto što smo imali sa tom osobom i ni sa jednom drugom. Odlazi sa njim i jedan deo našeg života, koji smo proživeli, i koji se, njegovim odlaskom, završio i pretvorio u sećanje."

Četiri decenije otkako smo prvi put čuli za Šojićev životni san, veliki Milan Lane Gutović dočekao ga je i postao nebeski "kapetan od belu lađu".

SPOMENIK ZA ŽIVOTA

- KADA igraš lik koji publika pamti i voli tako dugo, treba i moraš da budeš zadovoljan.

Na neki način, to je tvoj lični glumački podvig i spomenik koji si digao sebi za života. Tu ima mesta samo nezadovoljstvu mojih neprijatelja, a mom nezadovoljstvu nema mesta - govorio je Lane Gutović o svom najpoznatijem liku, Srećku Šojiću.

* * * * * * * *

Tanasije Uzunović

ČOVEK BEZ MRLjE

Družili smo se mnogo. Lane Gutović je čovek bez mrlje. Nijedna ružna reč o njemu ne može da se kaže. Nijedan ružan osvrt. Bio je veliki umetnik i veliki glumac. Odličan prijatelj i drug. Odličan sveobuhvatni čovek. Pamtiću ga po prisnom drugarstvu. Drugarstvu bez mrlje, sa mnogo topline i ljudskosti. Bio je duhovit sa smislom. Nije bio duhovit radi duhovitosti, nego zato što je bio takav čovek.

* * * * * * * *

Ivana Vujić

POŠTOVAO JE ŽIVOT

To je veliki gubitak za sve nas. On je bio specifično darovit glumac, imao je taj veliki dar da otvori srce publike, da im pomogne da postanu bolji, da bolje posmatraju svet.

Radovao se da se raduje sa tom publikom, a to je obeležje ozbiljnog, dubokog glumca. Bio je divan u najrazličitijim ulogama, i u pozorištu, i na filmu, i na televiziji. Veliki, i na sceni i u životu. Poštovao je život, i kada je pravio pauzu vraćao se svežiji, sa novim idejama i novom snagom. Eto, znao je i imao meru kad da zastane i da se vrati bolji.

* * * * * * * *

Ivan Karl

TRAJNE IZVEDBE

Postoje uloge koje mogu da igraju različiti glumci u različitim vremenskim periodima i postoje uloge koje prelaze u trajno vlasništvo svojih tumača. Takve su bile izvedbe Milana Gutovića. Posle njega, drugi će ih teško igrati u pozorištu, na filmu i televiziji. Milan Gutović je bio suveren interpretacije i kao takav će ostati trajno upisan u naše kolektivno sećanje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna