POČELA 46. "SISEVAČKA KOLONIJA": Desetoro slikara narednih sedam dana stvaraće na Grzi kod Paraćina

Z. Rašić

23. 08. 2021. u 19:18

TRADICIJA se ne zaustavlja uprkos epidemiji, pa desetoro slikara iz Srbije i Republike Srpske od danas popodne nadahnuto radi na Grzi, kod Paraćina, u okviru 46. “Sisevačke kolonije”.

ПОЧЕЛА 46. СИСЕВАЧКА КОЛОНИЈА: Десеторо сликара наредних седам дана ствараће на Грзи код Параћина

Foto: Privatna arhiva

U pitanju je jedna od najstarijih likovnih kolonija u našoj zemlji, zahvaljujući kojoj je fondu grada Paraćina ostalo oko 700 izuzetnih umetničkih dela koji se svake godine obogaćuje sa dvadesetak novih radova.

​MEĐU NAJSTARIJIM KOLONIJAMA U SRBIJI

Za Sisevačku koloniju je najvažnije da nikada tokom prethodnih 46 godina nije izostala iako su uslovi bili skromniji i sa manje učesnika. Žarko Stanković, urednik likvonog programa Kulturnog centra, ustanove koja je organizator kolonije, podseća da je Sisevačka kolonija najstarija u Srbiji posle Sićevačke. Pokrovitelj ove manifestacije je opština Paraćin.

Kolonija je počela okupljanjem učesnika u prostoru Kulturnog centra u Paraćinu, a večeras stiže još dvoje. Ako vreme posluži, oni će narednih dana slikati i na otvorenom, na prostoru Grze. Jedan dan je predviđen za upoznavanje okoline –okolnih manastira i izletišta Sisevac u kom je kolonija po osnivanju i započela rad i po tom izletištu i nosi ime.

Ulje i platnu i akril su tehnike kojima će slikari raditi, dok će Darko Kuzmanović izrađivati skulpturu od metala, što je novost na ovoj manifestaciji. Prvi put na koloniju su došli Marin Milutinović iz Banjaluke, Marija Stanojlović iz Pančeva i Darko Kuzmanović iz Begrada, a učestvuju još dvoje Beograđana, Ljubisav Milunović i Jelena Tijanić Savić, Novosađanin Šandor Šlajf, Miroslan Živković iz Niša, iz Čajetine Andrijana Dana i Novopazarac Paša Gašić, dok je predstavnik Paraćina nekadašnji dizajner “Srpske fabrike stakla” i slikar Srbobran Kilibarda.

Marija Stanojlović u junu je imala izložbu u Paraćinu, nakon čega je usledio poziv za učešće na koloniji, dok Banjalučanin Marin Milutinović ističe da mu je čast što je u gradu u kom je bio prvi put pre dvadesetak godina.Vajar Darko Kuzmanović takođe je ranije izlagao u Paraćinu i oduševljen je gradom, a ovom prilikom radiće skulpturu u aluminijumu i čeliku.

A šta će ovog puta doneti umetnicima inspiracija videće se, po običaju, relativno brzo, već narednog meseca na izložbi koja će biti organizovana u Kulturnom centru povodom Dana opštine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

GLOBALNO PREDGRAĐE U ĐARDINIMA:   Kolonijalnu izložbu Aleksandra Denića otvoriće Maja Gojković, ministar kulture