SPOMENIKE UGRAĐUJU U TEMELJE ŠTALA: Kulturno bogatstvo sa arheoloških lokaliteta u opštini Nova Varoš godinama bez zaštite

D. GAGRIČIĆ

23. 08. 2021. u 13:40

POSLEDNjI je čas da se preko desetak rimskih nadgrobnih spomenika - stela, cipusa i žrtvenika, koje skrivaju trava i šiblje na nekoliko nekropola u opštini Nova Varoš - sačuva od nehata i nemara, zaštiti i konzervira, jer su veliko kulturno bogatstvo, ostaci narodne tradicionalne kulture u periodu od 2. do 4. veka nove ere.

СПОМЕНИКЕ УГРАЂУЈУ У ТЕМЕЉЕ ШТАЛА: Културно богатство са археолошких локалитета у општини Нова Варош годинама без заштите

Foto Arhiva Muzeja u Užicu

Ovaj apel opštinskim vlastima uputila je pre osam godina mr Ljiljana Mandić, arheolog i savetnik Muzeja iz Užica, koja je sa dokumentaristom Zoranom Domanovićem obilazila značajna nalazišta u okviru projekata "Antičko nasleđe jugozapadne Srbije".

Usledilo je tada nekoliko razgovora u Opštini da se nađe dom za spomeničko nasleđe. Najpre je pominjan projekat lapidarijuma u Radoinji, mestu sa, kako je podsećala Mandić, dugom duhovnom tradicijom i poznatom antičkom nekropolom. Objekat bi bio u obliku rimskog atrijuma (centralnog dvorišta), od sličnih materijala kao iz tog perioda. Ovde bi, na jednom mestu, bili sakupljeni i izloženi nadgrobni spomenici, naravno uz uređenje prilaza i osvetljenje, ali i mogućnosti za druge postavke.

STELA Rimski nadgrobni spomenik u Radoinji, Foto Arhiva Muzeja u Užicu

Pošto je u vetar otišao ovaj predlog, kasnije se, pak, pominjala seoba belega u dvorište odeljenja užičkog Muzeja u Novoj Varoši, otvorenog 2012. godine, gde je u postavkama simboličan broj eksponata sa nekoliko lokaliteta u međurečju Uvca i Lima.Činjenicu da je Nova Varoš godinama na margini istraživača, ovde pravdaju nezaintersovanošću muzejskih ustanova, ali i nedostatkom para i kadrovskom oskudicom. S druge strane, stalno se pominje oskudna turistička ponuda...

U radu "Arheološki lokaliteti na teritoriji Nove Varoši" Mandićeva podseća na skromna istraživanja, sondažna i zaštitna, obavljena uglavnom pre sedam decenija i krajem minulog veka, ali i poslednje nalaze užičkog Muzeja.

U selima Akmačići, Komarani, Drmanovići, Draževići, Radoinji, Rutoši i Ojkovici ima 20 arheoloških lokaliteta. Pored velikog broja praistorijskih humki u nizu mesta, posebno je dragoceno nasleđe kasnijeg perioda.

- Na lokalitetu Lisičjak u Akmačićima su antički spomenici sa natpisima i reljefima, u Radoinji je, pored Grobljanice, u zaseoku Bjelin grčko groblje, antička i slovenska nekropola. Ovde je otkriveno da su bila zastupljena dva običaja sahranjivanja - spaljivanje i sahranjivanje u praistorijskoj humci, a nađene su i slovenske urne. Posebno je interesantno "Džinovsko groblje" ili "Crkvina" u Rutošima, sa većim brojem kamenih ploča, kamenih sanduka i usadnika. U blizini su ostaci kule i tvrđave, a u srednjovekovnoj nekropoli nalaze se simboli kruga, krsta, polumeseca i ženskih figura.

ISTORIJA Iskopavanja u Radoinji, pre 18 godina, Foto Arhiva Muzeja u Užicu

BAŠTINA Nekropole u Rutošima čuvaju blago, Foto Arhiva Muzeja u Užicu

POSTAMENT Kamene ploče na lokalitetu Lisičijak, Foto Arhiva Muzeja u Užicu

NASLEĐE Ara na njivi u Akmačićima, Foto Arhiva Muzeja u Užicu

Antički cipusi i stele ugrađeni su u crkvu Svete Trojice u Novoj Varoši - ističe Mandićeva.

Nemarom čuvara baštine lomljeni su antički spomenici, a prema kazivanju Milanka Pucarevića, odnošeni su i ugrađivani u zadružni dom ili temelje štala u selima na padinama Zlatara, gde su se ukrštala dva rimska puta. Zanimljivo je i da "Mileševski zapisi" u 9. broju (2012. godine) svedoče da su dva rimska nadgrobna spomenika iz Drmanovića preneta u depo Muzeja u Prijepolje, a da vlasnik njive nije dozvolio da se otkopa ara.

GRAD KLAK

IZNAD leve obale Uvca u Rutošima sačuvani su ostaci zidova i kule srednjovekovnog utvrđenja Klak. Prema zapisu iz 1326. godine, grad Klak je podignut još za vreme vladavine Nemanjića. Imao je strategijsku ulogu da kontroliše dolinu Uvca. Utvrđenje se pominje u nekoliko srednjovekovnih povelja pod imenom Klek, te u posedu Hercega Stjepana, da bi ga sredinom 15. veka osvojili Turci. U blizini su i dve gradine i crkva Janja - ističe mr Ljiljana Mandić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)