NASLEĐE KREIRA IMIDŽ GRADOVA: Održan osmi "Kazan Kult" u Centru za kulturu u Kladovu

S. M. JOVANOVIĆ

23. 08. 2021. u 06:50

BIOBLIOTEKA "Centar za kulturu" u Kladovu osmu manifestaciju posvećenu očuvanju nematerijalnog kulturnog nasleđa i promovisanju njegovog značaja, "Kazan Kult" posvetila je živim i posredovanim sećanjima, nasleđu, pozorištu i digitalnom dobu, ali i lokalnim zajednicama i očuvanju nematerijalne baštine.

НАСЛЕЂЕ КРЕИРА ИМИЏ ГРАДОВА: Одржан осми Казан Култ у Центру за културу у Кладову

Foto S. M. Jovanović

Pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja ovogodišnja konferencija okupila je stručnjake iz zemlje i regiona koji se bave istraživanjem i zaštitom kulturnog nasleđa i kreativnim industrijama.

- Time nastavljamo rad na sistemskom sagledavanju vrednosti i značaja Uneskove Konvencije o očuvanju nemeterijalnog kulturnog nasleđa, stavljajući u fokus održivost nasleđa, učešće stručnjaka iz etnologije i antropologije, istorije, arheologije, biologije, književnosti i savremene umetnosti, iz zemlje i inostranstva, susednih podunavskih zemalja, Rumunije i Bugarske, koji se bave istraživanjem i proučavanjem tema iz domena nematerijalnog kulturnog nasleđa - kaže Žaklina Nikolić, direktorka Biblioteke "Centar za kulturu".

ZAŠTITA Učestvovali i stručnjaci iz etnologije i antropologije, Foto S. M. Jovanović

O živom nasleđu i njegovim nosiocima na lokalu govorio je dekan Filozofskog fakulteta u Beogradu i predsednik Etnološkog i antropološkog društva Srbije Danijel Sinani. U radu "Kazan Kulta" učestvovao je i pozorišni reditelj Nebojša Bradić, čija je knjiga "Put do pozorišta" promovisana u Kladovu.

- Okosnicu ovogodišnjeg "Kazan Kulta" čini sagledavanje potencijala koje nasleđe ima za lokalnu sredinu. I to se pre svega ogleda kroz očuvanje i promovisanje nematerijalnog i kulturnog nasleđa, kroz prizmu menadžmenta u kulturi, njegovog potencijala za revitalizacije ili kreiranje imidža lokalnih sredina i mogućnostima da doprinese kulturnom, ekonomskom i društvenom napretku lokalne zajednice - rekao je Nebojša Bradić.

ČUVARI TRADICIJE

PUBLIKA u Kladovu bila je u prilici da uživa u koncertu "Nosioci živog nasleđa" Svetlane Spajić, vokalne umetnice, pedagoga, kulturnog aktiviste i prevodioca, najautentičnije predstavnice srpskog tradicionalnog pojanja, ali i kladovskih čuvara nasleđa, učenika Muzičke škole "Konstantin Babić",  vokalnih solista Ivane Boldorac i Danila Bojanića, Leonarda Krstića na fruli, kao i Nenada Mladenovića iz Beča, poreklom iz ovog kraja, koji se predstavio na trubi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju