"PUČINA" - NA JEZERU: Dve predstave Jugoslovenskog dramskog putuju na festival "Ohridsko leto"

V. STRUGAR

18. 08. 2021. u 14:14

JUGOSLOVENSKO dramsko danas putuje u Severnu Makedoniju: na festivalu "Ohridsko leto" sutra igraju predstavu "Moj muž" Rumene Bužarovske (u režiji Jovane Tomić), dok je dan kasnije na repertoaru Nušićeva "Pučina" u rediteljskom čitanju Egona Savina.

ПУЧИНА - НА ЈЕЗЕРУ: Две представе Југословенског драмског путују на фестивал Охридско лето

Foto JDP/ N. Babić

Biće to drugi izlazak JDP iz zemlje od početka pandemije, posle julskog gostovanja "Selestine" na budvanskom Grad tearu.

- "Premijerno" idem u Ohrid, u Makedoniju, uopšte - kaže mlada i izuzetno darovita Sanja Marković, čija je duodrama "Moj Muž"(sa Jovanom Belović) brzo stekla simpatije gledalaca.

- Divna je predstava, nastala je iz ljubavi svih saradnika, a i nas dve se sjajno slažemo. Treći put sam na sceni sa Jovanom, već smo se srele u "Snu letnje noći - Projekat Šekspir" i "Šopalovićima". Inače, brzo se vraćam, jer ću 21. avgusta biti na niškim Filmskim susretima i premijeri filma "Toma". U njemu imam debitantsku ulogu, igram Tominu poslednju suprugu Gocu...

USPEŠNO Sanja Marković i Jovana Belović u predstavi "Moj muž", Foto JDP/ Đ. Tomić

Obe ekipe, bez obzira što su uredno vakcinisane (neki su u ansamblu i preležali koronu) juče su uradile PCR test, pa je sve spremno da se "otisnu" na Ohridsko jezero.

- Nikad nisam bila na festivalu "Ohridsko leto", baš se radujem. Sa "Pučinom" smo učestvovali i na Nušićevim danima u Smederevu - kaže njena starija koleginica Vesna Stanković, koja je u podeli Egona Savina.

- Ovaj put veoma mi znači, jer smo u vanrednim okolnostima već godinu i po. Glumcima, izvođačima, bilo je teže nego drugim umetnicima. Kao što pesnik ima potrebu da piše, slikar da stvara kičicom, mi želimo da budemo na sceni. Kad nam je to uskraćeno, venemo kao biljka. Od početka korone ovo je moj prvi izlazak iz zemlje, ushićena sam i uzbuđena. Svi smo na okupu, i reditelj ide s nama.

U međuvremenu, Vesna nije sedela skrštenih ruku: tokom prethodna tri meseca imala je diljem Srbije petnaest izvođenja svojih monodrama i kabarea. Igrala je četiri predstave, a dve ("Milunka Savić" i "Lina, od kamena tvrđa"), ovenčane su i "Zlatnom kolajnom" Festivala monodrame i pantomime u Zemunu:

- Svako veče bila sam u drugom gradu! Gostovala sam i sa "Ljubavnim vremeplovom" i predstavom "Cimet i vanila". Odabrala sam naslove koji mogu da se igraju na otvorenom, u okviru raznih festivala i manifestacija - objašnjava Vesna Stanković. - Poslednju ću odigrati 1. septembra, a onda ću se ponovo okrenuti repertoaru na matičnoj sceni JDP, i mogućim gostovanjima. Nažalost, korona se ponovo zahuktava, pa sve igramo uz nužne mere predostrožnosti.

NA JESEN U VRANjU

U PREDSTAVI "Pučina" igraju i Nenad Jezdić, Sloboda Mićalović, Ljubomir Bandović, Nebojša Milovanović, Bojan Dimitrijević, Jelena Stupljanin, Jovana Belović, Janko Cekić, Marko Baćović, Maja Kolundžija Zoroe i Bogdana Obradović. Nušićeva melodrama u oktobru će učestvovati i na Pozorišnom festivalu "Joakim Vujić" u Vranju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju