NAJTRAŽENIJE SLIKE NA CRNOM TRŽIŠTU: Cene umetnina su tajna, a lopovi su jednu krali čak četiri puta

Novosti online

13. 08. 2021. u 17:13

U SRBIJI se umetničkim delima uglavnom trguje privatno, te cene slika naših umetnika često ostaju tajne. Ono što se zvanično zna, jeste da je ulje na platnu "Ukrotitelj zmija" (1887) Paje Jovanovića na aukciji u Londonu prodato za 169.580 evra, čime je zauzelo prvo mesto na listi najskupljih srpskih slika.

НАЈТРАЖЕНИЈЕ СЛИКЕ НА ЦРНОМ ТРЖИШТУ: Цене уметнина су тајна, а лопови су једну крали чак четири пута

Foto: Novosti

Paju Jovanovića slede Sava Šumanović i slika "Selo" ( 75. 000 dolara), zatim Petar Dobrojević i "Morska obala" (46.000 dolara), Ljuba Popović "Omaž Odiseji" (39.000 dolara), Uroš Predić "Kraljica Natalija u Parizu" ( 38.500 dolara), a u "top 10" su i Đurić, Milosavljević, Veličković, Hakman i Stupar. 

Originalna umetnost je i dalje najunosniji i najtraženije materijalno dobro na planeti,  s toga ne čudi da neretko u medijima izađe informacija da je pronađena neka od kradenih slika velikih umetnika, tako je poslednjih dana u fokusu pronalazak slike "Blagoveštanski sabor" Vlaha Bukovca, ukradene 1993.godine iz dvorca Dunđerski u Čelarevu, a u vlasništvu Muzeja Vojvodine u Novom Sadu.

Stručnjaci napominju i da je lakše pronaći "poznatiju" sliku, te se iskusni kradljivci uglavnom opredeljuju da kradu "ime", odnosno akcenat stavljaju na umetnika, ne na samo delo.

Među najtraženijim slikama na svetu je slika "Vaza i cveće" Vinsenta Van Goga, koja je iz Kaira ukradena 2010. godine i procenjuje se na 50 miliona dolara.

Vermerov "Koncert", slika koja se procenjuje na 200 miliona dolara, nestala je još 1990.godine iz muzeja u Bostonu.

Među najpoznatijim nestalim slikama je i "Oluja u Galilejskom moru", Rembrant Hermeson van Rajn, "Sveti Francis i Sveti Lorens", Karavađo,"Pravedne sudije", Jan van Ajk,"Portret mladića", Rafaelo.

Slika srednje-malog formata našeg Paje Jovanovića prodata je 2019. godine za oko 625.000 evra. 

SLIKA KOJU SU KRALI ČETIRI PUTA

Portret Jakoba III de Gejna koji je uradio Rembrant nije ukraden iz britanske galerije Dulvič samo jednon, već četiri puta - 1966, 1973, 1981. i 1986. godine. Zbog toga je ova slika dobila nadimak "Rembrant za poneti".

Srećom, slika je nađena posle svake krađe.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna