TRSTENIČKI GLUMCI KAO PROFESIONALCI: Amatersko pozorište u Trsteniku kulturološki fenomen malog grada

Sofija Babović

08. 08. 2021. u 11:57

PRETPOSTAVLjA se da je oko 1920. godine advokatu Stevanu Aćimoviću (1881-1934) iz Trstenika, Udruženje glumaca Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca uručilo zahvalnicu za "izvanredan doprinos na utemeljivanju" tog udruženja.

ТРСТЕНИЧКИ ГЛУМЦИ КАО ПРОФЕСИОНАЛЦИ: Аматерско позориште у Трстенику културолошки феномен малог града

Foto Arhiv pozorišta

Pisani tragovi o postojanju pozorišne umetnosti iz tog perioda u trsteničkoj varoši ne postoje, ali veruje se da najmanje od tada kreće i tradicija glume i režije kraj Zapadne Morave.

Najbolji naslednici tih pokretača Talije iz Trstenika danas su u Amaterskom pozorištu, koje predstavlja potpuni fenomen. Za manje od 10 godina trstenički teatar koji nema nijednog profesionalnog glumca osvojio je više od 50 nagrada na domaćim i međunarodnim festivalima, a njihove predstave beleže rekordnu gledanost, a glumci doživljavaju ovacije gde god da igraju.

ZBOG čega je to tako, pokazalo se od 24. do 30. jula na 64. Festivalu festivala u Trebinju, najvećoj regionalnoj smotri amaterskih pozorišta.

Foto Arhiv pozorišta

Predstava "Pomorandžina kora", rediteljke Branislave Stefanović po tekstu Maje Pelević, osvojila je nagradu za najbolju predstavu u celini po mišljenju stručnog žirija, ali i najbolju predstavu po oceni publike. Zlatnu masku za najbolje kostime dobila je Jelena Jović iz trsteničkog pozorišta.

- "Pomorandžina kora" je imala malu, internu pretpremijeru 14. marta prošle godine, posle čega smo zbog epidemije morali da napravimo pauzu u radu, ali čim smo se vratili na probe, nastavili smo gde smo stali - kaže, za "Novosti", Dušan Jović, glumac i upravnik Centra za kulturu pri Narodnom univerzitetu, pod čijim okriljem radi uspešno pozorište.

- Već 20. juna smo selektovani sa predstavom za Republički festival amaterskih pozorišta u Kuli gde je osvojena srebrna plaketa, a naša glumica Zorica Krunić dobila nagradu publike i pohvalnicu stručnog žirija za glumačku bravuru.

UTISCI Trstenički glumci ovog leta u Trebinju, Foto Arhiv pozorišta

USLEDILO je Trebinje i veliki festival gde je potvrđeno da među glumcima-amaterima Trsteničanima retko ko može da parira.

- Mislim da je ključno za sve naše uspehe kontinutitet u radu i odnos prema pozorištu kao prema porodici - svedoči Jović. - Mnoge generacije mladih glumaca su počinjale ovde, bile su deo našeg ansambla dok su se školovale. Među starijim glumcima imamo oko 15 aktivnih umetnika, trenutno je na Omladinskoj sceni 20 glumaca, a mališana imamo čak 40. Sve to dokazuje neverovatnu ljubav prema pozorišnoj umetnosti u Trsteniku među svim generacijama.

Nije jednostavno nabrojati sve predstave koje su obeležile poslednju deceniju u radu trsteničkog teatra. Jedna od njih izvesno je komad "Ženski razgovori" u režiji Branislave Stefanović, iz 2012. godine, koji je pobrao sve nagrade na festivalima i još uvek je na repertoaru. Vrlo gledani bili su i komadi "Dr Sava - naša slava" i "Nebeske šajkače" Miloša Miloševića - Šike, "Znam Dalbi fejsa" (Božidar Ljumović - Zuba, režija Aleksandar Saša Volić), kao i brojne predstave za najmlađe.

NAGRAĐENI Iz predstave "Pomorandžina kora" koja je proglašena za najbolju na festivalu u Trebinju, Foto Arhiv pozorišta

GEST SINA DUŠKA RADOVIĆA

KOLIKO su Trsteničani oduvek bili cenjeni glumci najbolje govori podatak da im je sin Duška Radovića, Miloš, besplatno dao tekst "Ženskih razgovora" na korišćenje.

Pozorišni i filmski reditelj Soja Jovanović, svojevremeno je kao član takmičarske komisije u takmičenju dramskih ansambala Srbije, svoju diskusiju o predstavi trsteničkog pozorišta "Protuve piju čaj", započela rečima: "Drage kolege... punim pravom vas nazivam kolege, jer ste vi današnjim nastupom izbrisali granicu između profesionalizma i amaterizma."

ŽIVE ZA TEATAR

U ansamblu se nadaju da će premijere poslednjih predstava imati pred svojom publikom u septembru, ukoliko to dozvoli epidemija kovida. U međuvremenu, nastavljaju da se nesebično trude: scenografije i kostime izrađuju sami, rekvizite i neke kostime dobijaju i na poklon od ktitora i prijatelja, a neretko, glumci godišnje odmore od svog redovnog posla koriste da bi uvežbavali dramske tekstove.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)