SVETSKA BAŠTINA SRBIJE U MEKSIKO SITIJU: Srpski srednjovekovni manastiri na Listi UNESKO-a

Tanjug

02. 08. 2021. u 15:07

U PROSTORU Paseo de las kulturas (Paseo de las Culturas) u centralnoj aveniji Reforma u Meksiko Sitiju u toku je izložba "Svetska baština Srbije - srpski srednjovekovni manastiri na Listi svetske baštine UNESKO".

СВЕТСКА БАШТИНА СРБИЈЕ У МЕКСИКО СИТИЈУ: Српски средњовековни манастири на Листи УНЕСКО-а

Foto: MPS

Na 40 panela predstavljen je deo kulturne baštine Srbije na Listi svetske kulturne baštine UNESKO, uključujući kompleks Stari Ras i Sopoćane, sa Petrovom crkvom i manastirom Ðurđevi stupovi, manastirom Studenica, kao i srednjovekovne manastire na KiM - Pećku Patrijaršiju, manastire Visoki Dečani i Gracanicu, crkvu Bogorodice Ljeviške u Prizrenu.

Izložba su 30. jula otvorile je ministarka kulture grada Meksiko Sitija Vanesa Bohorkes Lopes, generalna koordinatorka za pitanja medunarodne saradnje u Vladi Grada Meksiko Sitija dr Diana Alarkon i ambasadorka Srbije u Meksiku Tatjana Conić.

U uvodnim izlaganjima je naglašena otvorenost Meksiko Sitija da prezentuje kulturne sadržaje drugih zemalja građanima meksičke prestonice.

U tom smislu, izložba Srbije predstavlja veliki doprinos raznovrsnosti kulturne ponude u gradu.

Takođe, istaknut je vrhunski kvalitet izložbe, koju je pripremilo Ministarstvo kulture i informisanja u saradnji sa Ministarstvom spoljnih poslova Srbije, te bogatstvo prikazanog sadržaja, koji će svakako u velikoj meri približiti srpsku kulturu i istoriju građanima Meksika, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Ambasadorka Conić je naglasila značaj koji Srbija pridaje zaštiti svog kulturnog nasleda i saradnji sa UNESKO, čiji je aktivni i odgovorni član.

Conić je dala i detaljne informacije o predstavljenoj srpskoj baštini, uz poseban akcenat na istorijski okvir i značaj ovih kulturnih spomenika ne samo za Srbiju, kao i na ugroženost naših srednjovekovnih manastira u južnoj srpskoj pokrajini Kosovu i Metohiji.

Dogadaju su prisustvovali predstavnici diplomatskog kora, kolege iz Ministarstva inostranih poslova Meksika i drugih meksickih institucija, generalni direktor za Evropu MIP Meksika Bernarda Agilara, generalni direktor za UN Eduard Haramilja, kao i srpski državljani koji žive u Meksiku.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!