NACIONALNI SAVET PRED POSLANICIMA: Ministarstvo poslalo u Skupštinu predlog za 11 članova visokog tela

D. B. M.

31. 07. 2021. u 08:17

DAN nakon što su usvojene izmene Zakona o kulturi iz Ministarstva kulture upućen je predlog Skupštini Srbije za 11 članova novog Nacionalnog saveta za kulturu.

НАЦИОНАЛНИ САВЕТ ПРЕД ПОСЛАНИЦИМА: Министарство послало у Скупштину предлог за 11 чланова високог тела

Foto Tanjug

Predloženi kandidati su: Zoran Vapa (Republički zavod za zaštitu spomenika kulture), Željko Marković (Državni arhiv Srbije), Goran Vasić (Narodni muzej), Vladimir Pištalo (Narodna biblioteka Srbije), Nebojša Kundačina (Narodno pozorište), Nevena Daković (Jugoslovenska kinoteka), Ivan Jevtić (SANU), Zlata Bojović (SANU), Isidora Bjelaković (Matica srpska), Andraš Urban i Suzana Kujundžić Ostojić sa liste nacionalnih saveta nacionalnih manjina.

Ukoliko Skupština prihvati predlog Ministarstva biće stavljena tačka na višegodišnju agoniju oko izbora ovog savetodavnog tela. Naime, poslednja sednica Nacionalnog saveta bila je 2018. godine. Prvi pokušaj da se izaberu novi članovi Nacionalnog saveta bio je u februaru 2019, ali su reprezentativna udruženja podigla svoj glas zbog, kako su tvrdili, neregularne zbirne liste kandidata. Prema rečima njihovih predstavnika, na pomenutoj listi tada su se našla i imena koja nisu bila predlog udruženja. Posle protesta reprezentativnih udruženja, desio se presedan: Skupština Srbije delimično je usvojila listu, odnosno prihvatila šest kandidata Vlade Srbije i SANU, a 13 imena vratila u ponovnu proceduru.

KANDIDAT Zlata Bojović, Foto V. Danilov

Članovi Nacionalnog saveta biraju se na mandat od pet godina. Zadatak ovog tela je da daje mišljenje o stanju u kulturi, predloge za kreiranje kulturne politike, izradom strategije razvoja kulture. Među konkretnim zadacima Nacionalnog saveta su i uspostvaljanje kriterijuma za dodeljivanje statusa istaknutog umetnika, odnosno, istaknutog stručnjaka u kulturi. Samostalnim umetnicima koji steknu ovo zvanje doprinosi će biti uplaćivani iz republičkog budžeta, a ne iz opštinskog, kao do sada. Biće to i počasno zvanje koje će verovatno uticati i na dobijanje takozvanih nacionalnih penzija.

Inače, od osnivanja 2011. godine do sada Nacionalni savet nije uspostavio kriterijume za dodeljivanje statusa istaknutog umetnika. Možda će novi tim uspeti da obavi taj posao, koji bi mogao da bude podsticaj za ponovnu dodelu "nacionalnih penzija", koje se ne dodeljuju već osam godina.

PREDLOŽEN Vladimir Pištalo, Foto N. Skenderija

PROMENjENI PREDLAGAČI

IZMENAMA i dopunama Zakona, promenjeni su predlagači članova Nacionalnog saveta za kulturu. Među njima više nisu reprezentativna udruženja, već Republički zavod za zaštitu spomenika kulture, Državni arhiv Srbije, Narodni muzej Srbije, Narodna biblioteka Srbije, Narodno pozorište, Jugoslovenska kinoteka, SANU, Matica srpska i nacionalni saveti nacionalnih manjina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri