FESTIVAL "TEATAR NA RASKRŠĆU" U SEPTEMBRU: Šest predstava iz Srbije, Bugarske, Slovenije i Rumunije

V.V.S.

15. 07. 2021. u 13:46

POZORIŠNI festival balkanskog kulturnog prostora "Teatar na raskršću" (dva puta odlagan zbog pandemije korona virusa), održaće se od 7. do 14. septembra u Narodnom pozorištu Niš,a u takmičarskom programu naći će se šest predstava.

ФЕСТИВАЛ ТЕАТАР НА РАСКРШЋУ У СЕПТЕМБРУ: Шест представа из Србије, Бугарске, Словеније и Румуније

Narodno pozorište Niš

Festival će svečano otvoriti predstava "Čudo Svetog Georgija"(u režiji Nikole Zavišića), po motivima istoimene drame Rusomira Bogdanovskog. Reč je o koprodukciji Dramsko-lutkarskog teatra "Ivan Radoev Pleven (Bugarska), Narodnog pozorišta Niš (Srbija) i Teatra "Joan Slaviči" Arad (Rumunija).

Ovogodišnji selektori, reditelj Vlatko Ilić i teatrolog Spasoje Ž. Milovanović, napravili su izbor predstava po kome će se druge večeri na programu naći autorski projekat Nataše Rajković, Snežane Trišić i glumaca predstave "Za sada je sve OK", u izvođenju Kruševačkog pozorišta. Beogradsko dramsko konkurisaće sa komadom Rolanda Šimelpfeniga "Dan kada ja više nije bilo ja" u režija Tara Manić, a po motivima drame Pedra Kalderona de la Barke " Život je san"( adaptacija i režija Dina Markova) dolazi Teatar "Zong" iz Sofije. Sledeći na programu je naslov Srečka Kosovela, "Kons:Novo doba" ( režija Žiga Divjak) u izvođenju Prešernovog gledališča iz Kranja,dok za njim sledi "Pazi na prazninu" ( tekst i režija Romano Nikolić), Hrvatskog narodnog kazališta iz Varaždina. Takmičarski deo programa zatvara komad Tijane Grumić "Ko je ubio Dženis Džoplin" (koncept i režija Sonja Petrović) u izvođenju Srpskog narodnog pozorišta.

Na zatvaranju Festivala publika će moći da pogleda autorski projekat Andree Gavriliju "Recept za savršenstvo u nekoliko koraka koji ne vode nikuda" trupe "Mihaj Rajku" Severnog teatra Satu Mare iz Rumunija, koji će biti odigran u čast nagrađenih.

Tom prilikom biće i svečano dodeljene nagrade za najbolju predstavu, režiju, četiri glumačke nagrade, kostimografsko i scenografsko ostvarenje, originalnu scensku muziku, scenski pokret, kao i specijalna nagrada Festivala. Osim ovih, dodeljuju se i nagrada okruglog stola kritike i nagrada žirija novinara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)