POTRAGA ZA SUŠTINOM FILMA: Otvaranje trećeg somborskog festivala u znaku velike glumice Mire Banjac

J. LEMAJIĆ

13. 07. 2021. u 22:11

PROJEKCIJA filma "Koncentriši se baba" Pjera Žalice, sa legendarnom Mirom Banjac u glavnoj ulozi, večeras je podigla zavesu trećeg Somborskog filmskog festivala.

ПОТРАГА ЗА СУШТИНОМ ФИЛМА: Отварање трећег сомборског фестивала у знаку велике глумице Мире Бањац

Foto Arhiva/N. Karlić

Film je deo Glavnog programa, a prve festivalske večeri prikazan je u čast Mire Banjac, ovogodišnjeg laureata nagrade "Specijalni Ernest" za dosadašnji i budući doprinos dobrim filmovima.

- Nagrada me je obradovala, između ostalog jer nosi ime Ernesta Bošnjaka, pionira filmske umetnosti na ovim prostorima, koji se hrabro i znalački zalagao za ono suštinsko, najbolje što svet sedme umetnosti sobom nosi i znači. Celog svog veka, iz uloge u ulogu, upravo sam za tim tragala - izjavila je naša velika glumica.

- Jedan deo nagrade me posebno raduje, to je onaj deo gde se kaže da je to priznanje i "za budući doprinos dobrim filmovima".

Treći Somborski filmski festival trajaće do 16. jula i na njemu biti prikazano 13 filmova u četiri selekcije: Glavni program, Selekcija mladih autora, Panorama švedskog filma i "Kad bi Sombor bio Holivud". Pored filmskih ostvarenja, posetioci festivala moći će da uživaju i u pratećem programu, u okviru kojeg će se održavati promocije knjiga, radionice, i koncerti.

Glavni program u atrijumu Gradske kuće predstaviće pet ostvarenja iz naše zemlje i Evrope: uz sinoćni, publika će moći da vidi filmove "Oaza" Ivana Ikića, "Mater" Jure Pavlovića, "Undine" Kristijana Pecolda i "Znoj" Magnusa fon Horna. Žiri glavne, takmičarske selekcije, čine glumac Petar Strugar, glumica Marija Bergam, i filmski producent Filip Feti Dautović.

U Selekciji mladih autora naći će se tri filma koji su doneli svež rediteljski pristup u domaćoj kinematografiji: "Lihvar" Nemanje Ćeranića, "A. S. (25)" Milene Grujić, i "Ivana Grozna" Ivane Mladenović. Ovo je ujedno i druga takmičarska selekcija uz Glavni program, a filmove iz ove selekcije publika će moći da pogleda u Kabareu Narodnog pozorišta Sombor.

Programska celina Panorama švedskog filma realizovana je u saradnji sa Ambasadom Švedske i prikazuje ostvarenja iz savremene kinematografije ove zemlje, čije su projekcije održane na značajnim evropskim filmskim festivalima tokom prethodnih godina. U dvorištu Gradskog muzeja Sombor biće prikazani filmovi "Brit-Mari je bila tu" rediteljke Tuve Novotni i Sune vs Sune Jona Holmberga.

POGLED NA ISTORIJU

Selekcija "Kad bi Sombor bio Holivud" posvećena je ostvarenjima s osvrtom na značajne događaje i ličnosti iz prošlosti Sombora, ali i iz istorije naše zemlje. U atrijumu Gradske kuće biće prikazani filmovi "Dara iz Jasenovca" Predraga Antonijevića, "Porajmos" Gorčina Stojanovića i "Žućko - priča o Radivoju Koraću" Gordana Matića.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)