MUZIČKI INTERMECO U SANU: Predavanje "Zbirka gramofonskih poloča Pavla Beljanskog"

V.V.S.

12. 07. 2021. u 15:03

U OKVIRU izložbe "Muzički intermeco u SANU - Kolekcija gramofonskih ploča Pavla Beljanskog", u sredu, 14. jula, u Galeriji SANU, dr Milan Milojković održaće predavanje pod naslovom "Zbirka gramofonskih ploča Pavla Beljanskog - mali putopis o evropskoj međuratnoj diskografiji".

МУЗИЧКИ ИНТЕРМЕЦО У САНУ: Предавање Збирка грамофонских полоча Павла Бељанског

Foto D. Milovanović

Tom prilikom biće reči o izdanjima simfonijske, kamerne i solističke muzike 18. i 19. veka kompanija "Hiz masters vojs", "Kolumbija", "Pate" i "Polidor", koja ukazuju na međuratni diskografski kontekst u okviru kojeg je ova kolekcija nastajala.

Izradu nosača zvuka u tom periodu je, između ostalog, obeležilo usavršavanje i postepeno prevazilaženje mehaničkog načina snimanja ploča, kao i usvajanje nove tehnologije na električni pogon. Pored toga, biće sagledani i detalji u vezi sa tadašnjom praksom distribucije gramofonskih ploča i okvirnih putanja kojom su ploče dolazile u kolekciju Beljanskog iz prodavnica u Firenci, Parizu i Londonu, ali i jugoslovenskih distributera, kao što su Jevta M. Pavlović u Beogradu, Albert Brejer u Zagrebu i Anton Rasberger uLjubljani, iz kojih potiče značajan deo kolekcije.

Takođe, u sklopu pratećeg programa u Galeriji SANU, u četvrtak, 15. jula, koncert će prirediti Uki Ovaskainen , klavir, dok će u subotu, 17. jula, Jasmina Jakšić Subić (viša kustoskinja Spomen-zbirke Pavla Beljanskog), održati još jedno autorsko tumačenje izložbe.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

BAJKA O POZORIŠTU: Jubilarno izvođenje predstave u režiji Miloša Jagodića u Pirotu