SOFKA DIŽE ZAVESU: Objavljen repertoar predstojećeg festivala "Borini pozorišni dani" u Vranju

Jelena Stojković

10. 07. 2021. u 11:17

U POZORIŠTU "Bora Stanković" u Vranju predstavljen je novi koncept jednog od najstarijih festivala "Borini pozorišni dani", čiji je cilj da vrati stari sjaj festivalu.

СОФКА ДИЖЕ ЗАВЕСУ: Објављен репертоар предстојећег фестивала Борини позоришни дани у Врању

"Neččista krv"

Smotra koja se održava 41. put, trajaće od 21. do 28. oktobra.

Selektor, pozorišni kritičar i reditelj Slobodan Savić, najavio da će od osam predstava, koliko će se igrati na ovogodišnjem festivalu, njih šest biti u takmičarskoj selekciji.

- Možda je malo neobično što ovoliko ranije objavljujemo selekciju, ali smatram da je to odraz profesionalizma i načina organizacije festivala - saopštio je Savić. - U takmičarskom delu ove godine naći će se predstave "Nečista krv" Narodnog pozorišta u Beogradu, "Ana Karenjina" Novosadskog pozorišta, zatim komad "Pučina" Jugoslovenskog dramskog pozorišta iz Beograda, "Ivanovo samoubistvo" gradskog pozorišta Semberija iz Bijeljine, kao i predstave "64" beogradskog Ateljea 212 i "Ako dugo gledaš u ponor" regionalnog pozorišta Novi Pazar.

Prvog dana festivala grad domaćin izvešće premijerno predstavu "Okamenjeno more", dok će u čast pobednika poslednjeg dana publika imati priliku da pogleda predstavu "Placebo" Narodnog pozorišta Priština.

Direktor vranjskog teatra, Nenad Jović, rekao je da je novina i to što će od ove godine, 21. oktobra, na dan otvaranja biti ustanovljen "Dan pozorišta". Umetnički direktor pozorišta "Bora Stanković" Bojan Jovanović istakao je da je ovogodišnji festival podignut na viši nivo, pre svega u smislu postojanja stručnog žirija i jasno definisanih nagrada, koje će nositi ime Borisava Stankovića. - Biće dodeljene nagrade za najbolju predstavu, za dramaturgiju, dramatizaciju i adaptaciju, najbolju mušku i žensku ulogu. Urađeni su novi vizuelni identitet festivala, koji će biti trajan, kao i idejno rešenje za glavnu nagradu festivala. Idejno rešenje zajedno su osmislili Dragan Dejanović, Dejan Mihajlović i Marko Stamenković - objasnio je Jovanović.

Gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković kazao je da je budžet ovogodišnjeg festivala pet miliona dinara. Tri je obezbedio Grad Vranje, a po milion dinara Ministarstvo kulture i informisanja i sponzori. Milenković je naglasio da priprema festivala i obelodanjivanje selekcije tri meseca unapred predstavlja "novu vrednost" "Borinih pozorišnih dana". On je naglasio da se nada da će profesionalizam, iskustvo i ozbiljnost u pristupu selektora Savića doprineti da ovaj festival bude ponovo prepoznatljiv i istaknut na pozorišnoj mapi Srbije.

NAGRADA "RADOSLAV RADIVOJEVIĆ"

PORED nagrada stručnog žirija, nastavlja se već utemeljena praksa, da i publika bira najbolju predstavu, glasanjem posle izvođenja. Počev od ovogodišnjeg festivala, ta nagrada će nositi ime Radoslava Radivojevića, glumca, reditelja, utemeljivača ovog festivala i dugogodišnjeg direktora vranjskog pozorišta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!