DAN ITALIJANSKOG DIZAJNA U BEOGRADU - Predavanje Franka Purinija "Arhitektura u doba globalizacije"

V.V.S.

07. 07. 2021. u 17:11

POVODOM petog izdanja manifestacije Italian Design Day, Ambasada Italije u Beogradu i Italijanski institut za kulturu u Beogradu (u saradnji sa Arhitektonskim fakultetom u Beogradu i Urbanističkim zavodom Beograda) predstavljaju onlajn predavanje prof. arh. Franka Purinija, jednog od glavnih predstavnika italijanskog neoracionalizma i posebno takozvane "papirne" arhitekture: predavanje Purinija pod nazivom "Arhitektura u doba globalizacije" održaće se u četvrtak 8. jula, u 11 sati, na platformi Zoom sa strimingom na Fejsbuku.

ДАН ИТАЛИЈАНСКОГ ДИЗАЈНА У БЕОГРАДУ - Предавање Франка Пуринија Архитектура у доба глобализације

Italijanski institut

Franko Purini je učestvovao u značajnim projektima, među kojima su četvrt Zen u Palermu, Univerzitet u Kalabriji u Arkavakati, tri trga i Casa Pirrello u Đibelini, rezidencijalni kompleks u Napulju, Kapela svetog Antuna Padovanskog sa crkvenom portom i zvonikom u Pođorealeu i mnogi drugi. Godine 2006. bio je kustos novog italijanskog paviljona na X Međunarodnom bijenalu arhitekture u Veneciji.

Predavao je crtanje i arhitektonsku kompoziciju na više italijanskih univerziteta, poput Visoke škole za arhitekturu u Ređo Kalabriji, Univerziteta "La Sapienza" u Rimu, Univerziteta "Politecnico" u Milanu, Visoke škole za arhitekturu u Veneciji. Godine 1966. sa suprugom Laurom Termes otvorio je studio u Rimu.

Svojim brojnim spisima i naročito svojim crtežima izvršio je značajan uticaj na međunarodnom nivou. U okviru svoje intenzivne projektne delatnosti, koju oduvek odlikuje velika eksperimentalnost, arhitekta Purini je ispitivao odnos između projekta i prikaza, grada i arhitekture, arhitekture i pejzaža. Od 1989. godine član je Nacionalne akademije San Luka. Dobitnik je Kamenog lava na Bijenalu u Veneciji za projekat mosta Akademije (1985) i nacionalne nagrade IN/Arch, Nacionalni institut za arhitekturu (1991-92) za rezidencijalni kompleks u Napulju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest