SPUŠTENA ZAVESA NA SEZONU "PONOVO ZAJEDNO" : U Nacionalnom teatru tokom ove pozorišne godine izvedeno više od 250 predstava

V.V.S.

01. 07. 2021. u 16:37

MINUTOM ćutanja za preminulog kolegu Andriju Maričića juče je počeo poslednji susret umetnika Narodnog pozorišta sa novinarima u ovoj sezoni: pod nazivom "Ponovo zajedno" započeli su je još 29.avgusta, prvi među beogradskim teatrima, u predahu između dva naleta virusa korone. Za taj susret s publikom odabrali su ambijentalno predstavljanje svoje istorije u programu "Pogled posmatrača menja sve", koji je održan na balkonama i podijumu ispred ulaza u vek i po staro zdanje na Trgu republike.

СПУШТЕНА ЗАВЕСА НА СЕЗОНУ ПОНОВО ЗАЈЕДНО : У Националном театру током ове позоришне године изведено више од 250 представа

Narodno pozorište

Prošla pozorišna godina ostaće upamćena po tome što su u vanrednim okolnostima uspeli da izvedu 251 predstavu pred pedeset hiljada posetilaca. Odigrano je sedam premijera u sva tri ansambla (Drama , Opera, Balet), osma je planirana u septembru ("Vuci i ovce" Ostrovskog, u režiji Egona Savina),a deseta u oktobru - "Vlast" Branislava Nušića, u postavci Milana Neškovića.

Narodno pozorište

 

- U Drami su izvedene tri premijere, "Vasa Železnova i drugi" s rediteljskim potpisom Zlatka Svibena, "Iluzije" Nikole Zavišića i "Orlando" Bojana Đorđeva - podsetila je upravnica kuće Ivana Vujić. - Usred pandemije učestvovali smo na brojnim festivalima, ali i mnogim mestima u Srbiji kojima smo besplatno dolazili u goste.

Opera je na jesen 2020.godine organizovala veliki broj ambijentalnih koncerata širom Beograda pod nazivom "Opera u vašem kraju", a premijerno je izvedena predstava "Orfej i Euridika", pod dirigentskom upravom gosta iz Bugarske Diana Čobanova. U Baletu su u pozorišnu godinu ubeležili četiri nova naslova ("Mamac", "Sedam smrtnih grehova", "Mikelanđelo" i "Alisa"),a tokom sezone bilo je dešavanja i na novoj otvorenoj sceni "Dvorište - radionica" (na Gundulićevom vencu): izvedena je opera "Karmen, jedna tragedija", održano javno čitanje teksta Đorđa Kostića "Uspavanka za Aleksiju Rajčić" i ispitna predstava "Na dnu" studenata druge godine pozorišne režiji FDU.

Narodno pozorište

 

Tokom leta umetnici Narodnog pozorišta putovaće s "Balkanskim špijunom" na Teatar fest u Banjaluku, Grad teatar Budvu i "Purgatorije" u Tivtu,a u inostranstvo idu dva naslova - "Hazarski rečnik" na španski Festival El Ekstroijal i "Vasa Železnova" u ruski Novgorod.

U Muzeju Narodnog pozorišta održane su tri značajne izložbe( "Radmila Smiljanić - Sve bilo je muzika", "Lidija Pilipenko - Stvaralaštvo u dva čina" i "Vela Nigrinova, zvezda i inspiracija"), dok je u pripremi izložba "Veličanstvene krpice" posvećena Božani Jovanović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

ŠOK: Rafael Nadal deklasiran u Barseloni