NA IVICI BUDUĆNOSTI: Dvostruko, 54. i 55. izdanje Bitefa, održaće se u septembru u Beogradu

V. STRUGAR

30. 06. 2021. u 09:13

POD istim sloganom kao i prošle godine ("Na ivici budućnosti"), od 13. do 25. septembra, održaće se dvostruko izdanje Beogradskog internacionalnog teatarskog festivala - 54. i 55. Bitef.

НА ИВИЦИ БУДУЋНОСТИ: Двоструко, 54. и 55. издање Битефа, одржаће се у септембру у Београду

Foto N. Skenderija

- Prošle godine nismo imali festival u punom kapacitetu, ali smo prihvatili predlog umetničkog direktora Ivana Medenice i održali trodnevni Bitef - Prolog, a s njim i kontinuitet. Ovo će možda biti najspecifičniji Bitef od njegovog postanka: za njegove potrebe Grad Beograd izdvojio je 45 miliona dinara, što je i najveći festivalski budžet. Imaće i sredstva ostvarena na konkursu Ministarstva kulture, kao i ona od sponzora - istakao je na početku susreta s novinarima Ivan Karl, gradski sekretar za kulturu.

Tokom festivala publika će videti 14 predstava u glavnom programu i desetak repriza, dok se kao i svake godine najavljuje bogat prateći program.

- Ostao je isti ne samo duhovit i opominjujući slogan (koji asocira na sintagmu "na ivici ambisa"), nego i vizuelno rešenje - kaže Ivan Medenica. - Na sceni ćemo ispitivati "živo" prisustvo ljudi, robota, dronova, veštačke inteligencije, svetslosnih i dimnih efekata.

Umetnički direktor festivala naglasio je da se teme iz kojih je proisteklo ovogodišnje izdanje kreću od klimatskih promena, uništenja ekosistema (i realnog rizika od kataklizme svetskih razmera), do projekcije sveta "posle svega" - sveta koje savremeni mislioci nazivaju posthumanizam i transhumanizam. Osobenost 54. i 55. Bitefa biće i dva dana prologa, u kojima će biti predstave rađene u koprodukciji Beogradskog dramskog i Bitef teatra: "Living rum" Ersana Montaga i "Cement Beograd" trostrukog pobednika 53. Bitefa Sebastijana Horvata.

- Svečano otvaranje biće u Jugoslovenskom dramskom. Belgijski "Ultima vez" izvešće "Tragove" u koreografiji Vima Vandekejbusa, koji će održati i master klas za naše igrače - otkriva Medenica. - Njegova predstava, duhovito i uzbudljivo, govori o sukobu čoveka i prirode. Osvarenje mladog slovenačkog reditelja Žige Divjaka (SNG Ljubljana) "Pluća" zasnovano je na komadu engleskog autora Dankana Makmilana i suočava nas sa dilemama današnjih ljubavnih parova, među kojima je i jedno, na prvi pogled apsurdno pitanje - treba li rađati decu u prenaseljenom svetu... Sledi plesna predstava "Klimatski plesovi" koreografkinje čileansko - meksičkog porekla Amande Pinje, pa rad jednog od vodećih francuskih i svetskih reditelja Filipa Pena, koji će se prvi put pojaviti na Bitefu. Reč je o projektu "Farm Fatal", koprodukciji njegove trupe iz Pariza i čuvenog Kameršpilea iz Minhena.

Naredna predstava na festivalskom repertoaru je Ibzenov "Neprijatelj naroda" u režiji slavnog Tomasa Ostermajera (Šaubine, Berlin) koja govori o borbi jednog naučnika za odbranu izvorišta vode. S njom se zaokružuje prvi deo Bitefa posvećen ugrožavanju životne sredine, a drugi (u znaku posthumanizma) otvara predstava "Kaspar" JDP, koju je po komadu Petera Handkea postavio na scenu Miloš Lolić. Belgijsko ostvarenje "Opčinio sam te" (iransko-belgijska koprodukcija) u koreografiji Ehsana Hemata "izvešće" dron na pozornicu, a za sledeću predstavu inspiracija je bio Čehov: "Višnjik u višnjiku" ("De fakto" Zagreb) u režiji Bobe Jelčića, odvijaće se na "zum platformi" i publika će moći da ga gleda i od kuće. I Bitef teatar imaće svoj festivalski štih: predstavu Maje Pelević "Kao da kraj nije sasvim blizu" (režija Nikola Zavišić), dok će slavni Rimini protokol (inače redovan beogradski gost) doći iz Berlina sa "Konferencijom odsutnih". Zanimljivost je da će ovu predstavu, zapravo, izvesti publika, uz tehničke instrukcije Rimini protokola. Poslednji na festivalskom repertoaru je spektakularni francuski "Fleš" (u postavci Franka Vigrua), najavljena kao futuristička predstava 22. veka.

Prvoj konferenciji ovogodišnjeg Bitefa prisustvovali su direktor Gete instituta Frank Bauman i Katrin Fodri (u ime Francuskog instituta), koji su govorili o predstavama koje dolaze iz njihovih zemalja.

DOPRINOS EKOLOGIJI

- TEMA našeg festivala je ekološka kriza i u skladu s njom daćemo sopstveni doprinos: Bitef tim koristi reciklirani papir za festivalske materijale, katalog je na manjem broju strana i uglavnom u digitalizovanoj formi, izbacili smo plastičnu ambalažu i pribor za jelo, pa i odlučili da više pešačimo, koristimo gradski prevoz i bicikle - kaže Medenica. - Rešili smo da počnemo od sebe, umesto da očekujemo da se stvari reše na globalnom nivou.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)