PUBLIKA PREPOZNA ISKRENOST PRIČE: Gala Videnović, za "Novosti", o svojoj Ester i sećanjima na snimanje "Bala na vodi"

A. POPADIĆ

28. 06. 2021. u 18:30

PRIČA o jednoj devojci i četiri mladića, školskim drugovima, koji zajedno veslaju, imaju orkestar, u filmu "Bal na vodi" Jovana Aćina osvojila je 1985. srca publike, a ta ljubav "drži ih" i danas, 36 godina kasnije.

ПУБЛИКА ПРЕПОЗНА ИСКРЕНОСТ ПРИЧЕ: Гала Виденовић,  за Новости, о својој Естер и сећањима на снимање Бала на води

Foto ATA Images

Jugoslovenska kinoteka i A1 predstaviće večeras (u 21.00, ispred restorana "Smokvica" na Adi Ciganliji) digitalno restaurisanu verziju kultnog filma.

- Publiku ne možete da potcenjujete, možete pokušati da manipulišete, da se igrate emocijama, ali publika uvek prepozna iskrenost u pričanju priče. Mislim da su autentičnost, iskrenost i istinitost razlog zbog kojeg publika iznova gleda ovaj film - kaže, za "Novosti", Gala Videnović, koju je ista ta publika zavolela kao "fatalnu Ester".

Gala će se večeras, uoči projekcije, pokloniti publici zajedno sa, kako je najavljeno, delom glumačke ekipe "Bala na vodi" - Srđanom Todorovićem, Draganom Bjelogrlićem, Goranom Radakovićem...

Film je smešten u pedesete godine, kada je Jugoslavija birala između istoka i zapada. Četvorica momaka, glavni junaci, pripadnici su "poražene buržoazije" i svi su zaljubljeni u lepu Ester. Na sve pokušaje njihovog udvaranja, ona odgovara čuvenom replikom: "Mi smo četverac". Njeno srce pak ukrašće momak iz provincije, pripadnik pobedničke strane, "drugova", Rile (Milan Štrljić), koji ne krije prezir prema Esterinim drugovima.

Gala je maestralno odigrala svoju junakinju, kompleksnu žensku ulogu, glavnu u potpuno muškoj postavi. Ovakvi izazovi su za glumice i tada, ali i danas prava retkost.

- Jeste, to je zaista retka i kompleksna uloga. Volela bih da mlade glumice imaju više prilika za takvu vrstu uloga. Naravno, sve zavisi od scenarija. "Bal na vodi" je priča o devojci u čijoj mladosti se sudaraju svetovi oko nje - objašnjava Gala Videnović.

Scena iz filma

Početak "Bala na vodi" je, simbolično, kraj priče, kada se četvorica prijatelja i njihov ljuti protivnik gotovo četiri decenije kasnije vraćaju u Jugoslaviju, na Esterinu sahranu.

A kakve uspomene danas u njoj budi film koji je snimila kao petnaestogodišnjakinja?

- Imam divna sećanja na ekipu "Bala na vodi" i leto 1985. - iskrena je Gala i odmah potom dodaje. - Nažalost, mnogi nisu više sa nama.

Oni koji budu pogledali restaurisanu verziju "Bala na vodi" još jednom se mogu uveriti zašto je ovaj film Jugoslovenska kinoteka, 2016. godine, uz neke druge naslove, proglasila za kulturno dobro od velikog značaja.

KRITIKA KOMUNIZMA

UPRKOS tome što su mnogi u to vreme film doživeli kao prvu ozbiljniju kritiku komunizma, koji je "druga Rileta" i njegovo okruženje prikazao kao bahate, nevaspitane i loše momke, poznati kritičar Ranko Munitić tvrdio je suprotno:

- "Bal na vodi" je priča o epizodistima vesti, a ne o njenim zvezdama... i zato ne može biti nikakva tendenciozna karikatura jugosocijalizma. Jer, svi junaci se, povedeni starim, neizbrisivim osećajima, opet sastaju tamo gde su nekada bili, ovde, u domovini.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)