KORTO I DALJE PLOVI I LUTA: Lik omiljenog kapetana nepovratno zasenio sve drugo što je Hugo Prat stvorio

M. Mirković

16. 06. 2021. u 12:23

NAJROMANTIČNIJI među pustolovima, najzavodiljiviji među (anti)herojima, najpravdoljubiviji među vagabundima, najvoljeniji od svih mornara, najiščekivaniji od svih lutalica, najčitaniji među stripovima, sa najnedostižnijim od svih crteža - jedinstven, nezaboravan, obožavan, sve to bio je i jeste Korto Malteze, koji nastavlja da plovi svetskim morima na stranicama stripova i knjiga, ali i u glavama svih nas, i više od četvrt veka nakon smrti svog tvorca.

КОРТО И ДАЉЕ ПЛОВИ И ЛУТА: Лик омиљеног капетана неповратно засенио све друго што је Хуго Прат створио

Foto EPA

A taj tvorac, veliki Hugo Prat, koji bi juče navršio 94 da leta 1995. nije zaplovio večnim prostranstvima, sve do danas ostaje jednako jedinstven, neponovljiv i nedostižan. I ne prestaje da oduševljava, pri svakom susretu nekog novog para očiju sa njegovim nenadmašnim delom - pre svega ovim sa likom omiljenog kapetana, koji je u trenu nepovratno zasenio sve drugo što je Prat stvorio.

Kako je Pratov filmski (ili stripski) bogat, živopisan i brz život u svemu bio nerazlučivo isprepleten sa njegovim pričama, tako se ovaj ludo daroviti pisac i crtač potrudio da veliki deo sebe utka i u samog Korta. Taj odnos tvorca prema delu (i junaka prema autoru) odlično je opisao Umberto Eko, koji kaže:

- Prat nema stas, onaj Kortov obris štrkljaste stabljike, ali pogledavši ga bolje iz profila morao sam priznati da tu ima istine (da ima istine u tome da Prat liči na Korta Maltezea): linija nosa, oblik usta... Naravno, Prat nije Korto iz "Balade", nego da kažemo onaj čarobni Korto iz poslednjih epizoda, onih koje u to vreme još nije znao. Prat je tražio sebe (sanjao pomoću svoje olovke i pitao sebe kakav želi da bude - sad to zna: vilenjak) tumarajući za svojim snovima i za sobom.

Bez sumnje jedan od najznačajnijih stripova u istoriji, "Korto Malteze" koji je prvi put predstavio ovog junaka pre više od pola veka, stizao je do naše publike u najrazličitijim formama i izdanjima, manje ili više kvalitetnim i dostojnim originala. "Komuna" se prva upustila u objavljivanje ove kapitalne edicije na srpskom, ali je stigla do polovine serijala. Od osnivanja kuće specijalizovane za strip, "Darkvud", izdavanje "Korta" bio je jedan od najviših ciljeva, a pokazalo se da se borba za prava isplatila, baš kao što se njihovim nosiocima isplatilo poverenje u ovog izdavača. Otkako su sa Kortom zaplovili uz "Baladu o slanom moru", uspeli su da održe kurs i dostignu dvocifren broj prelepo opremljenih, ćiriličnih tomova od predviđenih dvanaest, koliko zaokružuje ovaj Pratov opus.

Foto Vikipedija

Hugo Prat

Prat je ispisao i roman o Kortu (objavljen kod "Derete") - a sam Malteze, u skladu sa svojom prirodom, i dugo nakon smrti svog oca, saborca i saputnika Prata nastavlja da plovi i luta, prešavši u crtaće, murale, postere, knjige o umetnosti i prozi...

BURNI ŽIVOT GENIJALNOG AUTORA

ROĐEN u Italiji, Prat kao desetogodišnjak sa majkom odlazi u Abisiniju, tadašnju italijansku koloniju, gde se pridružuje ocu koji je bio Musolinijev vojnik i 1942. godine umro kao ratni zarobljenik. Iste godine je Hugo sa svojom majkom poslat u logor u Diredaoua, gde od čuvara kupuje stripove. Docnije uz pomoć Crvenog krsta bivaju deportovani u Italiju.

Prat je štampao svoju prvu publikaciju u sedamnaestoj godini u Veneciji, 1949. seli se u Buenos Ajres, od 1959. do 1960. u Londonu radi za "Dejli miror", potom odlazi u Brazil pa se vraća u Italiju... Godine 1967. crta strip "Baladu o slanom moru", a otkako je uplovio na stranice tog stripa Korto (p)ostaje prva asocijacija na ime svog tvorca, koji mu je i pripisao sopstveno lutalaštvo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024