“FUTRO POSTERI” U PARAĆINU DO 20. JUNA: Poznati dizajner Slavomir Stojanović privukao veliku pažnju (FOTO)

Z. RAŠIĆ

15. 06. 2021. u 01:14

PUNIH deset dana žitelji Paraćina željni kulturnih događanja mogu u galeriji nove zgrade Kulturnog centra da uživaju u izložbi “Futro posters” Slavomira Stojanovića, poznatog srpskog dizajnera, profesora i pisca, koja je otvorena 10. juna u prisustvu velikog broja posetilaca.

“ФУТРО ПОСТЕРИ” У ПАРАЋИНУ ДО 20. ЈУНА: Познати дизајнер Славомир Стојановић привукао велику пажњу (ФОТО)

Foto: Z. Rašić

Ovaj umetnik, priznat i u međunarodnim krugovima, ujedno je šef Odseka za grafički dizajn na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu. Predstavljen još kao vizuelni umetnik i pisac, osvajač više od 300 međunarodnih nagrada, Futro se upisao i u Tašenovo enciklopedijsko izdanje istorije grafičkog dizajna od 1960. godine do danas.

Izložena kolekcija Stojanovićevih plakata obuhvata izbor radova nastalih poslednjih desetak godina i, po rečima samog autora, najjača je postavka do sada.

- Generalno se trudim da se na njima odražava moj sopstveni duh koji se, razumljivo, menja. To je moj otpor prema nekim ustanovljenim vrednostima za koje mislim da su prilično naopake u domenu masovnih komunikacija. Način manipulacije sa publikom, odnosno tržištem, čiji sam jedan od aktera, imam potrebu da menjam iznutra, pa makar jedan milimetar dnevno da bude bolje. To je sve što mogu da uradim – objasnio je svoje motive Futro.

Sa proteklom teškom godinom suočio se tako što je “pobegao u sebe”, kao svaki umetnik koji je dobio neverovatni dar da može da uživa u svom unutrašnjem svetu. A kopanje po toj unutrašnjosti je rudarski posao. “Neki dijamanti pronađu se tu i tamo”, baš kao što su Futro posteri.

Stojanović je lično otvorio svoju izložbu, na radost Paraćinaca, a zatim je ispod staklene kupole iste zgrade publici govorio o svom životu i karijeri. Futro posteri ostaće u Paraćinu do 20. juna.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIS PODRŽAO ELEKTROTEHNIČKU ŠKOLU „NIKOLA TESLA“ U BEOGRADU: Moderni kabinet za fiziku za nove uspehe srednjoškolaca