TEŽNJA EMOCIJI I APSTRAKCIJI: Izložba crteža i skulptura Aleksandre Draganjac u KC "Ribnica" (FOTO)

G.Ć.

11. 06. 2021. u 17:31

– U GALERIJI Kulturnog centra „Ribnica” u Kraljevu otvorena je izložba crteža i skulptura umetnice Aleksandre Draganjac koju će zainteresovani Kraljevčani moći da pogledaju do 22. juna.

ТЕЖЊА ЕМОЦИЈИ И АПСТРАКЦИЈИ: Изложба цртежа и скулптура Александре Драгањац у КЦ Рибница (ФОТО)

Foto: KC Ribnica

Govoreći o svojim delima na ovoj izložbi, umetnica naglašava da je ostala dosledna sebi i sferi svojih interesovanja.

- Moj opus je ženska put, samo što ovog puta nadograđujem čistotu oblika, što se vidi na radovima. Što se tiče skulptura, motive sam uzimala iz prirode i povezivala sa prirodnim materijalima, kao što su kamen, peščar, mermer...- rekla je Aleksandra Draganjac.

Po rečima istoričara umetnosti Slobodana Jelića, Aleksandra u svom radu posvećuje veliku pažnju izboru materijala i tehničkom postupku koji je vodi stvaranju što bogatijih asocijacija kod posmatrača.

- Crteži su puni ekspresije i čine ih ovalni oblici, skulpturske konture i mnoštvo dramatičnih linija, a karakteriše ih težnja ka idejnoj emociji i apstrakciji. Reakcija na ostvareni oblik nije samo estetička i emocionalna, nego i maštovita - istakao je Jelić. - Svojim skulpturama umetnica traga za istinom koja nije realizam već samo sličnost. Tražeći novi, moderni izraz, blizak muzici i poeziji, umetnica ne zapostavlja činjenicu već, naprotiv, insistira da je umetnost pre svega sredstvo komunikacije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!