ZA "STRAŽARA" 137. 500 EVRA: U bečkom "Doroteumu" postignuta višestruko viša cena za dela Paje Jovanovića

M. KRALj

09. 06. 2021. u 13:20

OBA platna Paje Jovanovića (1859-1957), iz njegove rane, orijentalne faze, ponuđena na aukciji dela umetnika iz 19. veka čuvene bečke kuće "Doroteum", održanoj u ponedeljak, 7. juna, prodata su po ceni višestruko višoj od očekivane.

ЗА СТРАЖАРА 137. 500 ЕВРА: У бечком Доротеуму постигнута вишеструко виша цена за дела Паје Јовановића

Foto Vikipedija

Tako je slika "Stražar", dimenzija 70 puta 60 centimenara, procenjena između 20.000 i 30.000 evra, dostigla 137.500 evra, a delo znatno manjih dimenzija, 16 puta 12 centimetara, nazvano "Albanski ratnik", za koga se očekivalo da će se prodati za iznos između 12.000 i 16.000 evra, dostiglo je cenu od 47.800 evra. Ova minijatura prvobitno je pripadala austorugarskom caru Francu Jozefu Prvom (1830-1916), koji je stipendirao mladog slikara iz Vršca. Nasledila ga je careva ćerka nadvojvotkinja Mari Valeri (1868-1957), posle čije smrti je pripala njenom mužu, pa njegovoj drugoj supruzi. Na aukciju ga je iznela jedna privatna austrijska zbirka. Izlagana je 1901. godine na 28. godišnjoj izložbi održanoj u Kunstlerhausu u Beču.

- Prijatno sam iznenađen što su obe slike tako dobro prošle na ovoj aukciji - kaže, za "Novosti", Nikola Kusovac, ugledni istoričar umetnosti i stručnjak za opus Paje Jovanovića.

- Pretpostavljao sam da će manja slika, koja je briljantan primer svega što karakteriše ranu fazu Paje Jovanovića, dostići visoku cenu u odnosu na njene dimenzije. Očekivao sam da će biti duplo skuplja, ali ovo je i više. Ali, ona po svemu vredi, svaki evro koji je za nju plaćen.

Prema Kusovčevim rečima, za to platno postojalo je interesovanje i jednog ovdašnjeg kupca ali, koliko je njemu poznato, imao je sredstva ograničena na 30.000 evra.

"Albanski ratnik", Foto "Doroteum"

- Verovatno je na visoku cenu uticalo i to što je pripadala austroguarskom caru - objašnjava sagovornik, podsećajući da se i na svetskim umetničkim aukcijama "prodaje na metar", pa ne čudi što je platno većih dimenzija, "Stražar", procenjeno na veću sumu, postiglo i veću konačnu cenu.

- Bez obzira na to što ova slika nije toliko uzbudljiva, kao druga, manjih dimenzija, zato što je već viđena, odnosno Jovanović ima slična, mnogo uspelija dela, i "Stražar" je postigao visoku cenu - konstatuje naš ekspert.

Samim tim što su oba dela otišla po višestruko višoj ceni od procenjene, potvrđena je činjenica da je Paja Jovanović i decenijama posle smrti najskuplji domaći autor na "svetskom tržištu" umetnina.

Ali, kako smatra Kusovac, to ukazuje i da su kupci njegovih radova veoma ozbiljni kolekcionari.

"BAŠIBOZUCI" I DALjE NAJSKUPLjI

PRE gotovo tri godine u "Doroteumu" je prodato Jovanovićevo delo "Prosidba" za 125.300 evra, a osam godina pre toga, "Sokolar" za 104.000 evra. Tako da je "Stražar" do sada najskuplje prodata njegova slika u ovoj bečkoj aukcijskoj kući. Ipak, najskuplji do sada prodat Jovanovićev rad na aukciji ostaje slika "Dva bašibozuka pred kapijom" iz 1887-1888. godine, čija je početna cena na aukciji orijentalista u londonskom "Sotebiju", 2018. godine, bila 100.000 funti, a prodata je za 465.000 funti, odnosno 530.000 evra.

"Stražar", Foto "Doroteum"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)