ZLATNI PEČAT ŠIJANU, ZELENOVIĆU I FANĐU: Otvaranjem Festivala nitratnog filma i uručivanjem priznanja, obeležen Dan Jugoslovenske kinoteke

M. STANOJKOVIĆ

06. 06. 2021. u 23:17

DAN Jugoslovenske kinoteke obeležen je večeras otvaranjem Festivala nitratnog filma i uručenjem priznanja za doprinos Kinoteci i stvaralaštvu u Uzun Mirkovoj.

ЗЛАТНИ ПЕЧАТ ШИЈАНУ, ЗЕЛЕНОВИЋУ И ФАНЂУ: Отварањем Фестивала нитратног филма и уручивањем признања, обележен Дан Југословенске кинотеке

Foto I. Marinković

Najveća nagrada Zlatni pečat otišla je u ruke reditelja Slobodana Šijana, dugogodišnjeg direktora Kinoteke Radoslava Raleta Zelenovića, i snimatelja i direktora fotografije Milorada Jakšića Fanđa.

Podsećajući se na filmske ljude koje su izgubili, a kojima su prisutni u sali Makavejev odali počast gromoglasnim aplauzom, Slobodan Šijan primio je priznanje.

- U Kinoteci sam odrastao, u njoj sam učio o filmu i ova nagrada mi mnogo znači - rekao je Šijan. - U senci svih naših nesrećnih događaja gde smo izgubili mnogo dobrih i dragih prijatelja, ali eto, tu su još neki od nas i idemo dalje. Srećan sam što primam nagradu zajedno sa Raletom Zelenovićem koji nas je zadužio ovim zdanjem i sa Fanđom na čijom sam se crno-beloj fotografiji takođe, školovao.

Foto I. Marinković

Ističući da snimatelji retko kad imaju priliku da govore, dogodovštinama sa snimajućih dana, prisutnima se obratio Jakšić.

- Ovo je najviša nagrada koju ja mogu da dobijem. Ovo nije nagrada za jedan dan, za neko delo, za jedan film, ovo je nagrada za jedno trajanje, za jedan dugogodišnji uspešan rad - istakao je Fanđo.

Foto I. Marinković

U godini kada obeležava pola veka bavljenja filmom, u svojoj matičnoj kući, Zelenović, koji je bio jedan od onih koji je Zlatni pečat ustanovio, sada ju je i zaslužio.

- Svako od nas mašta da jednog dana radi u Kinoteci, i ja sam - istakao je Zelenović. - I te, 1992. kad sam napustio lagodno mesto urednika filmskog programa, svi su se čudili. Te 1995. godine osnovali smo nagradu Zlatni pečat Jugoslovenske kinoteke iz besa. Bili smo zaključani sa svih strana. Niko nam nije otvarao vrata i hteli smo da nagrada u svom nazivu nosi naziv Kinoteke.

Foto I. Marinković

PLAKETE

DOBITNICI plakete Jugoslovenske kinoteke su i novinarka Miona Kovačević za dugogodišnju afirmaciju filmske umetnosti u medijima, Ivan Karl sekretar za kulturu Grada Beograda za obogaćivanje tehničke zbirke Kinoteke, Dejan Dabić, urednik filmskog programa Kulturnog centra u Nišu, kao i Petar Durović kinooperater.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna