BAJKOVITO PUTOVANJE NA "PLANETU DVORIŠTE": Na Letnjoj pozornici na Paliću predstavljena knjiga Olivere Balašević

J. L.

05. 06. 2021. u 21:30

TEATARSKO predstavljanje književnog prvenca Olivere Balašević „Planeta Dvorište“ otvorilo je sinoć, posle godinu dana pauze, sezonu kulturnih događaja na Letnjoj pozornici na Paliću.

БАЈКОВИТО ПУТОВАЊЕ НА ПЛАНЕТУ ДВОРИШТЕ: На Летњој позорници на Палићу представљена књига Оливере Балашевић

Foto: J. L.

U svom književnom prvencu, satkanom od uspomena, autorka je Subotičanima predstavila dirljivo sećanje na majku i odrastanje u Zrenjaninu, u dvorištu kraj Begeja, gimnastičarske dane i prvu medalju koju je osvojila upravo u Subotici...

- Neko ko je pre 52 godine dolazio u Suboticu uskom prugom, popularnim ’ćirom’, ima puno toga da vam priča. Svoju decu sam već  ’udavila’, kao i nekoliko hiljada čitalaca na sve četiri strane sveta gde je ova moja knjiga putovala u proteklih godinu dana, kad ja nisam mogla, kad ni vi niste mogli – poručila je subotičkoj publici Olivera Balašević. - Postoje gradovi koji su sedište neke opštine, koji imaju puno raskrsnica sa semaforima i kružnim tokovima i broje na desetine hiljada stanovnika, ali postoje i oni gradovi koji su opevani u romansama, koji su upisani u biografije poznatih pisaca, sportista, pevača. Znate vi o čemu ja govorim, znate ali mislite da nije lepo da to vi sami kažete. A, to je tako 'bački'. Zato je došla jedna odrasla devojčica iz Banata da vam to naglas kaže. Iz jednog sličnog takvog grada u ravnici po broju stanovnika, iz Zrenjanina, a različitog taman koliko se i razlikuju Banat i Bačka. Sto je ulica u Subotici kao i u Zrenjaninu. I na hiljade kuća u njima i oko svake kuće dvorište. 'Planeta dvorište', čitav jedan svet jedne ovdašnje devojčice i nekog tamošnjeg dečaka.

Posebno emotivan i za autorku i za publiku bio je kratak video u kome se pojavljuje nedavno preminuli, veliki Đorđe Balašević. Kao i mnogo puta do sada, on je svojoj voljenoj otpevao pesmu pod prozorom, što je izazvalo lavinu emocija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)