MESTA SPLETKI, TAJNI I POVERLJIVOG RAZGOVORA: U luksuzno opremljenoj knjizi "Dvorci Srbije" prikazana slika života vlastele u 19. i 20. veku

D. B. M.

03. 06. 2021. u 17:29

KAPITALNO delo "Dvorci Srbije" ima za cilj da skine prašinu zaborava, kao i da prikaže sliku života u dvorcima Srbije u 19. i 20. veku. Autorka dr Aleksandra Kolaković je istražila kako su građena i organizovana dvorska središta u Srbiji, kao i kako se odvijao javni i tajni život u ovim monumentalnim zdanjima. Dvorci su bili mesta gde su održavani značajni politički i društveni događaji.

МЕСТА СПЛЕТКИ, ТАЈНИ И ПОВЕРЉИВОГ РАЗГОВОРА: У луксузно опремљеној књизи Дворци Србије приказана слика живота властеле у 19. и 20. веку

Foto J. Lemajić

 U luksuzno opremljenoj knjizi, koju je objavio "Data status,"istorija Srbije i njenih stanovnika u prošlosti ispričana je na osnovu podataka o kojima svedoči sačuvano znanje o dvorcima, koji su sada mesta turističkih poseta ili zborova.

- Dvorci su mesta tajni, poverljivih razgovora, spletki i odluka. Vlasnici su u svojim odajama okupljali umne i najškolovanije ljude svog doba, pokretali diskusije i inicirali kulturne događaje. Nije reč samo o tome da je dvorac bio simbol moći i odluka, već i napretka i kulturnog razvoja sredine kojom je dominirao - napisao je urednik Srđan Ercegan.

Knjiga je ilustrovana fotografijama novosadskog umetnika Martina Candira.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024