VITEZ BEZ PODRŠKE: Tajno glasanje članova odeljenja za jezik i književnost SANU

D. Bt.

26. 05. 2021. u 08:33

NA jučerašnjem tajnom glasanju između članova Odeljenja za jezik i književnost SANU od šest kandidata za potencijalne dopisne članove većinsku podršku dobili su (samo) trojica: Miodrag Loma (1957), književni teoretičar i profesor, Mihajlo Pantić (1957), književnik, kritičar i profesor, kao i Milivoj Nenin (1956), književni istoričar, kritičar i profesor.

ВИТЕЗ БЕЗ ПОДРШКЕ: Тајно гласање чланова одељења за језик и књижевност САНУ

Foto D. Milovanović

Bez dovoljno glasova ostali su pisac Milovan Vitezović (koga je predložilo Filozofsko društvo Srbije), slavisti Kornelija Ičin i Mihailo Fejsa.

Miodrag Loma, Foto Arhiva

Trojicu odabranih predložili su, pre mesec dana, sami članovi Odeljenja za jezik i književnost, dok su drugo troje kandidovale institucije van SANU. Kako smo nezvanično saznali, jučerašnjoj sednici od 17 članova Odeljenja bilo je prisutno i glasalo 14, dok su troje iz opravdanih razloga bili odsutni, Nada Milošević Đorđević, Dragoslav Mihailović i Milovan Danojlić.

Milovan Vitezović, Foto A. Stevanović

Milivoj Nenin, Foto B. L.

Mihajlo Pantić, Foto A. S.

O kandidatima su se izjašnjavali: Matija Bećković, Zlata Bojović, Miro Vuksanović, Jasmina Grković Mejdžor, Dušan Kovačević, Aleksandar Loma, Goran Petrović, Predrag Piper, Ljubomir Simović, Milosav Tešić, Slobodan Grubačić, Jovan Delić, Zoran Paunović i Ljubinko Radenković.

Prema utvrđenim pravilima akademici su mogli da zaokruže svih šest kandidata ili da izaberu one koji im se čine najboljim - što su i uradili.

Trojica odabranih moraće da prođu još jedno "rešeto", na skupštini SANU, 4. novembra, kada će glasati akademici iz svih osam odeljenja.

Inače, redovni akademici dobijaju mesečnu naknadu od dve i po, a dopisni naknadu od dve prosečne prošlogodišnje zarade u Srbiji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)