KLOPKA ZA ROMEA I JULIJU: Posle dve godine nastavljeno snimanje filma i mini-serije "Zaliv"

J. BANjANIN

20. 04. 2024. u 07:00

TRI religije, dva ostrva i jedan svetski rat u Boki Kotorskoj - sve to obuhvaćeno je u nadolazećem filmu i mini-seriji "Zaliv". Posle dve godine pauze, snimanje ostvarenja u režiji Draška Đurovića nastavljeno je prošle nedelje u Crnoj Gori.

КЛОПКА ЗА РОМЕА И ЈУЛИЈУ: После две године настављено снимање филма и мини-серије Залив

Foto Privatna arhiva

Još 2019. godine reditelj je napisao prvu verziju scenarija želeći da sarađuje sa producentom u Rimu, ali mu je pandemija virusa korona izmenila planove. Prva klapa pala je u jesen 2021, a jednu od glavnih uloga zaigrala je legenda evropske, ali i svetske kinematografije Marisa Berenson.

Američka glumica, koju smo gledali u klasicima "Smrt u Veneciji", "Kabare" i "Beri Lindon" i koja je sarađivala sa rediteljima kao što su Lukino Viskonti, Bob Fosi i Stenli Kjubrik, posula je malo svoje "zvezdane prašine" po ovoj romantičnoj priči, za koju je rekla da je kao bajka koja se odvija u prošlosti. Snimanje ostvarenja, po scenariju Draška Đurovića i Gorana Gocića, dobitnika NIN nagrade za roman "Tai", nastavljeno je u proleće 2022, a onda je, nažalost, bilo na pauzi.

- U projektu je odnedavno i jedan od najboljih austrijskih glumaca Martin Bermoser - otkriva za "TV novosti" Draško Đurović, i dodaje da je reč o melodrami smeštenoj šest dana uoči početka Prvog svetskog rata koji će promeniti sve...

Foto Ilija Perić/Montenegro Max film

Reditelj Draško Đurović i Marisa Berenson na snimanju

Govori i o dolasku apokalipse u idilični spokojni pejzaž kakav je Bokokotorski zaliv.

- Vizuelnost Boke i misterija koja se uvek naslanja na "crne planine" predstavlja izazov za stvaraoce. Verujem u strast stvaranja koja, ipak, na kraju mora biti jača od želje da se što pre uleti u estetiku razaranja i apokalipse. Balkan je miks religija. Ovaj put, osim pravoslavaca i katolika, imamo i jevrejsku manjinu koja je tada živela između ostrva Gospa od Škrpjela i Sveti Đorđe, koje izgleda kao čuvena slika "Ostrvo mtrvih" Andreja Boklina. To je kao klopka za Romea i Juliju.

A glavne likove tumače Muhamed Hadžović i Isidora Građanin, koja igra Lizu, rođenu Bokeljku. Bila je u braku sa Ivom (Muhamed Hadžović), ali je otišla u Englesku nakon što je saznala da je dete koje je rodila umrlo. Posle mnogo godina, ona stiže u Perast sa suprugom Danijelom Vudvilom, britanskim špijunom, koji nestaje ubrzo po dolasku.

Foto Meliha Šuškavčević

Isidora Građanin i Muhamed Hadžović

- Liza je dosta starija od mene, sigurno deset godina, i gde god da se pojavi odaje utisak vrlo bogate, negovane, elegantne dame iz visokog engleskog društva. Ono što nosi u sebi razlikuje se od prvog utiska, jer je to strastvena žena kojoj život nije dozvolio da bude kakva jeste, već je morala da ode od svog rodnog grada, od onoga ko je zapravo i od svega što voli - kaže Isidora Građanin za naš list.

Mnogo glumaca iz regiona učestvuje u ovom projektu, a u ekipi su poznata hrvatska glumica Sanja Vejnović, Adnan Hasković, bosanski glumac sa inostranom karijerom, crnogorski glumci Sanja Popović, Jelena Nenezić Rakočević, Danilo Babović, Anđela Radović, Tihana Ćulafić, a od srpskih glumaca tu su i Milica Milša i Jelena Rakočević, dok je mala Ksenija Rađenović debitantkinja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)