KAO DA SAM BILA U NEKOJ DIZNIJEVOJ BAJCI: Kerolajn Kac, zvezda serije "Duh iz Kantervila", o izazovima horora, snažnim ženama i ulogama koje

NIKOLA DRAŽOVIĆ

03. 12. 2023. u 07:30

DELO čuvenog irskog književnika, Oskara Vajlda, "Duh iz Kantervila" do danas je imalo razne adaptacije - od pozorišnih predstava, opera, televizijskih filmova, nekoliko serija, pa čak i animirani film koji je u bioskope stigao upravo ove jeseni, a u kom rolu duha starog 500 godina tumači legendarni Hju Lori.

КАО ДА САМ БИЛА У НЕКОЈ ДИЗНИЈЕВОЈ БАЈЦИ: Керолајн Кац, звезда серије Дух из Кантервила, о изазовима хорора, снажним женама и улогама које

Foto Epik drama

Na kanalu Epik drama trenutno se sredom od 21.00 emituje i poslednja u nizu TV adaptacija (iz 2021). Reč je o britanskoj mini-seriji, urađenoj po Vajldovoj humorističkoj fantaziji.

U ovoj verziji, radnja je smeštena u sadašnjost, a sukob ovog puta prevazilazi samo granice paranormalnog i u fokus stavlja činjenicu da se u dom uštogljenog britanskog duha starosedeoca, ser Sajmona de Kantervila, useljava ni manje ni više već američka porodica. Serija je okupila velikane britanskog glumačkog neba, među kojima su Kerolajn Kac, Fred Fergus, Tom i Džo Grejvs, Entoni Hed (u roli duha), Hajdn Gvin i mnogi drugi.

U ekskluzivnom razgovoru za "TV novosti" glumica Kerolajn Kac, gledaocima u Srbiji najpoznatija po ulozi Luise Glason u seriji "Doktor Martin", otkriva šta je to posebno u novoj verziji priče o namćorastom duhu iz Kantervila, ali i kako se snašla u roli Lusi Otis, matrijarha ove bogate američke porodice.

- Upravo je u tome poenta. Naš duh nije bio nimalo srećan zbog činjenice da će njegovim imanjem, kojim gospodari u svom bestelesnom obličju, sada da se šepuri neka grupica razmaženih Amerikanaca bez trunke poštovanja za tradiciju i istoriju. Sa druge strane, Otisovi i ne sanjaju koliki problem ih čeka na imanju Kantervil. Spoznaće bes i animozitet lokalne aristokratije u svom najgorem obliku - mrtvom. Uživala sam radeći na ovoj seriji, jer je donela modernu interpretaciju klasične priče. Iako je naš duh star pet vekova, shvatite da su problemi koji su mučili društvo u to vreme i dalje veoma aktuelni - poručuje glumica na početku intervjua.

Foto Epik drama

Kako ste doživeli Lusi Otis?

- U Lusi sam prepoznala neke odlike koje kod žena izuzetno cenim. Igrom slučaja uglavnom dobijam takve role, verovatno ih i tom svojom energijom privlačim. Istina, do sada su to uglavnom bile žene u uniformi, inspektorke i detektivke, ali sam uz Lusi shvatila da uniforma definitivno ne čini čoveka. Lusi je domaćica, a ipak u sebi ima snagu vođe. Preduzimljiva je i rešena da zaštiti svoju porodicu od opasnosti koju je prepoznala u Kantervilu, ali istovremeno je i dovoljno mudra da shvati da ne mora svaki konflikt da se rešava nasiljem. Dopada mi se kod nje to što ume da lupi nogom o pod, ali da njen sledeći potez ne bude pesnica u bradu protivnika, već poziv na razgovor. U stilu:

"Shvati da nećeš nauditi meni i mojim bližnjima, ali hajde da pričamo o tome šta te muči". Čini mi se da je to važna poruka ove serije. Hajde da se manje bijemo i ratujemo, a više da razgovaramo o problemima.

Šta je bilo to što vas je privuklo seriji?

- Pre svega, to što je reč o delu Oskara Vajlda. Ne mogu ni da nabrojim koliko puta sam pročitala ovu knjigu. Bilo mi je veoma izazovno da vidim kako su producenti serije osmislili TV adaptaciju, pogotovo što smo već toliko puta videli neke druge verzije.

Zanimalo me je koji je to novi ugao iz kojeg će priča biti sagledana. Sa druge strane, dugo nisam igrala u komediji. Uglavnom sam u trilerima i nekim mračnim ozbiljnim temama, pa sam dala šansu sebi da se malo nasmejem. I nisam zažalila. Rad sa kolegama na ovoj seriji bio je fenomenalan. Bilo je mnogo smeha, naročito u scenama sa Entonijem Hedom, koga je ovakva uloga čekala, čini mi se, cele karijere. Samo njega i Hjua Lorija mogu da zamislim u liku ser Kantervila i drago mi je da su se obojica ostvarila u toj roli.

Može li priča o duhu i dalje na isti način zabaviti publiku kao ranije, ili smo već pomalo oguglali na utvare ispod kreveta?

- Da, čini se da nas je ovaj svet već dovoljno pripremio za razne horore i da duhovi nisu više toliko strašni. Istina, nisam sigurna koliko su takve priče strašne za današnju publiku, ali ima nekog romantizma i nostalgije u serijama poput ove. Tog zavodljivog mraka koji u sebi nosi i neku dozu intelekta. Kod horora me nikad nije najviše plašila činjenica da vam se u lice unese neki monstrum, već upravo ona skrivena poruka koja se krije iza tog čudovišta. E, to je ono što publiku i dalje plaši u hororima i mislim za zbog toga to nikada neće postati prevaziđen žanr.

Foto Epik drama

Koga će uplašiti "Duh iz Kantervila"?

- Ne bih rekla da je poenta ove serije i uopšte romana da bilo koga uplaši. Ova priča mi se dopada zbog posebne atmosfere koju nosi. Sve je staro, pomalo prašnjavo, ušuškano u mrak i vekove istorije. I tu je duh. Ma, idealno TV štivo za sumrak pred malim ekranom, dok ste sa šoljom čaja uz prigušena svetla prekriveni svojim omiljenim ćebetom. Žao mi je što nismo imali više epizoda, i što je ovo bila samo mini-serija. Smatram da je važna poruka koju nosi "Duh iz Kantervila", ona o našem odnosu prema mrtvima. Čini mi se da prelako zaboravljamo one koji nisu više sa nama. Ser Kantervil je u stvari namćor baš zbog toga što je zaboravljen, i što je već vekovima sam. Roditelji, babe, dede, bliske rođake koje smo poznavali, njih se uvek sećamo kada preminu i oni ostavljaju veliku prazninu u našim životima. Međutim, ako biste sada pravili anketu o tome ko se seća i ko zna za svoje pretke koji su živeli pre neki vek, vek i po, a koji su takođe bili nečiji roditelji, i nosili vaše prezime, čisto sumnjam da bilo mnogo njih koji bi znali ko su bili ti ljudi. Smatram da je poznavanje sopstvene prošlosti osnovna kultura, i da ne možemo predaleko da stignemo ako ne znamo gde su nam koreni. To je prava poenta ove serije.

Foto Epik drama

Da li je bilo nekih posebnih izazova koji su vam zadali problem kod uloge Lusi Otis?

- Samo taj da ostanem ozbiljna u situacijama kada je apsolutno sve bilo povod za smeh. Sa ovom ekipom to je bilo veoma teško, ali ponosna sam na svaki kadar koji smo snimili.

Sigurna sam da će i publika uživati u tome koliko smo se dobro proveli. Bila je to luda zabava. Ovo je istovremeno i dirljiva porodična serija, mračan gotik horor, ali i priča o odnosu među generacijama koji seže stotinama godina u prošlost. To je ono što je čini specifičnom. Za mene kao glumicu ovo je bila prilika koja se pruža jednom u životu i drago mi je što je nisam propustila. Imala sam osećaj kao da sam u jednom od onih dečjih avanturističkih filmova uz koje smo svi odrasli. Kao da sam u nekoj Diznijevoj bajci. To je poseban osećaj, kada ponovo otkrijete to dete u sebi. Uživala sam u otkriću da čak i u nekim zrelim godinama još možete da se igrate, maštate i stvarate svetove koje samo vi vidite. To je ogromna moć koju mi stariji zaboravljamo sa godinama.


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?