ZINAIDA DEDAKIN: Pustila sam da univerzum bira za mene, a najdraža uloga me tek čeka

Dušan Cakić

27. 11. 2023. u 08:05

POPULARNA glumica Zinaida Dedakin svoju autentičnost i jednostavnost nesebično daje i svojim likovima. U pozorištu, pre svega onom na Terazijama, ostvarila je brojne zapažene uloge, a svakom liku koji je oživela u mnogim domaćim serijama, dala je dušu i po tome ostala upamćena. U karijeri je igrala mnogo uloga različitog žanra, a trenutno je publika gleda kao Milijanu u drugoj sezoni serije "Popadija" na TV Prva. Zinaidu krasi vedar duh i široki osmeh sa kojim ide kroz život, ali i karijeru.

ЗИНАИДА ДЕДАКИН: Пустила сам да универзум бира за мене, а најдража улога ме тек чека

Foto: A. Krstović - PRVA/PROMO

Za "TV Novosti" Zinaida govori o tome da kada se nešto voli i pripada istom, ne postoji kategorija da li je teško ili nije. Ističe da je danas, u vremenu u kome živimo, najteže nasmejati ljude, te se kroz uloge koje tumači u raznim projektima trudi da gledaocima odagna teške misli.

Foto: V. Danilov

*Ko je i kakva je Milijana?

- Kada sam saznala da je uloga pisana po uzoru na karakter i lik mame Zorana Lisinca, onda sam otišla kod nje i upoznale smo se i to je za mene neprocenjivo iskustvo da sam imala priliku na živom primeru da učim. Inače u seriji Milijana, žena od 68 godina, glavna je tračara u selu. Ima muža Veska (Mile Cvijović) koji ne priča mnogo. Ćerka Jelica (Anja Orelj) je već godinama u inostranstvu (Amerika) i u nedostatku unučića koje bi mogla da čuva, Milijana je kivna na selo i zatucanu politiku koja je vladala tokom stare popadije Živane (Gorica Popović). Milijana sebe smatra Desinom (Nina Seničar) "posestrimom" jer su obe "progresivne" žene. Milijana je uzela na sebe tu ulogu da novu popadiju poduči kako da "preživi" selo i da ga usput unapredi, kako im deca ne bi više odlazila u tuđinu.

*Da li je komedija najteži žanr za snimanje? 

- Kada nešto voliš i kada nečemu pripadaš, onda to ne dobija kategoriju, da li je teško ili ne. Teški mogu samo da budu uslovi: vreme, kiša, jako sunce, ali samo to. Danas je najteže nasmejati čoveka, zato gluma i jeste raskošan posao, da kroz ulogu koju igraš, gledalac bar nakratko odagna teške misli.

*Da li je publici potrebna jedna ovakva porodična serija, koju mogu svi zajedno da pogledaju?

- Lično, obožavam serije koje su ovakvog tipa, kao što je "Popadija". U vremenu, u kakvom živimo, porodične serije su potrebne ljudima kao antibiotik, kao voće, kao zdravlje, kao lek. Ne nude nikakvu agresiju, sve je pametno i smisleno napisano, samo je upakovano u duhovitu formu i podsećaju nas na prave vrednosti. Uvek je dobro imati serije koje se bave ljudskom dušom, lepotom života.

*Gledali smo vas kao Pelagiju u seriji "Vera". Koliko su vam skok u prošlost i istinita priča bili inspirativni za igru?

- Lik koji sam tumačila (Pelagija) nije daleka prošlost. Daleka prošlost su šminka i kostimi. Ona kao osoba - ne, takve kao Pelagiju imamo i danas. Borba za život, stamena i jaka žena u ratu koji se dešava, veoma dobro opisuje borbenost i istrajnost. Vrlo sam ponosna na taj lik.

*Autentičnost, originalnost u izražajnosti je nešto što vežu za vaše ime. U svim serijama u kojima ste igrali, dramama, dominantni ste u svojim "malim" ulogama, punim soka, života, veruje vam se.

- Mislim da je to zadatak svakog glumca. Način na koji ja to uspevam, zaista ne mogu da kažem, jer ne postoji recept i nikakva posebna tajna. Svaku ulogu koju dobijem provučem kroz sebe i svoje biće i prikažem publici na najbolji mogući način.

*Od svih uloga koje ste igrali u izuzetno gledanim serijama počevši od "Porodičnog blaga", "Medenog meseca", "Urgentnog centra", "Vere", "Popadije", "Igre sudbine", "Jesen stiže, dunjo moja", "Ničije dete", "Montevideo, Bog te video", "Dobra žena", "Pevaj, brate", "Andrija i Anđelka"... Da li od svih nabrojanih imate najdražu?

- Najdraža uloga me tek čeka, ona koja će biti sledeća. Čim sam pristala da "uđem u tajnu" te osobe koju igram, okupirana sam njome i važno je da je zavolim, da razumem taj lik. Svaku od uloga podjednako volim.

Foto: A. Krstović - PRVA/PROMO

*Šta je ono najlepše što vam je gluma donela?

- Gluma je meni donela "mene", što sam autentična ja, što me prvenstveno raduje. Radost je "šifra" za otkrivanje sebe, ono zbog čega nam drhti u stomaku, zbog čega nam sijaju oči, a da to nije partner, nego da je isključivo vezano za nas same. U glumačkim zadacima se osećam tako, kao da sam u kućnim papučama, a to znači da sam svoja. Šta mi više od toga treba?

*Šta vam kažu gledaoci koje srećete na ulici?

- Nikada nisam doživela neprijatnost. Jako su nežni, puni komplimenata, lepih reči. Uglavnom, publici je draga osoba koju tumačim. Prezahvalna sam što ljudi vole uloge koje igram.

*I sada kada pogledate gde ste bili i šta ste radili, kako vam izgleda taj put?

- Nije moglo biti bolje. Bilo je kako je bilo. Volela sam da dobijem neke zadatke koje nisam dobila, ali se na kraju ispostavilo da je dobro što je tako ispalo. Što se same karijere tiče, mislim da sam na početku i kada su u pitanju glumački zadaci.

Foto: RTS

*Postoje li likovi iz literature ili glumačke uloge koje biste želeli da ostvarite?

- Volela bih mnogo toga. Odavno sam se sa sobom dogovorila da pustim da univerzum bira za mene. Osećam ogromnu zahvalnost za sve što je bilo i što će biti.

*Kako izgleda jedan vaš običan dan van scene?

- Spavam dokle god hoću, uglavnom sam u pidžami i opuštena sam. Pročitam nešto što me je čekalo, a što vučem po snimanjima, a nikako da završim. Viđam se sa prijateljima i nadoknadim ono što nisam mogla u toku nekoliko meseci, zbog obaveza.

 

BONUS VIDEO:

"NOVOSTI" INTERVJU: Aca Regina otkrio sve o saradnji sa Filharmonijom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave