FALI DVA MINUTA SNIMKA: Veštak za nesreću kod Doljevca kaže da je nemoguće potpuno analizirati događaj jer na zapisu nedostaju ključni momenti

J. Ć.

08. 03. 2021. u 20:09

IZNOŠENjE završnih reči pred Osnovnim sudom u Nišu, čime je trebalo da se okonča suđenje Dejanu Stanojeviću (35), vozaču nekadašnjeg direktora "Koridora Srbije" Zorana Babića, zbog nesreće na naplatnoj rampi Doljevac, u kojoj je nastradala Stanika Gligorijević iz Knjaževca, a nekoliko osoba povređeno, odloženo je zbog odsustva svedoka, koji je trebalo da bude ispitan kao poslednji.

ФАЛИ ДВА МИНУТА СНИМКА: Вештак за несрећу код Дољевца каже да је немогуће потпуно анализирати догађај јер на запису недостају кључни моменти

U udesu nastradala Stanika Gligorijević / Foto J. Ćosin

Reč je o policajcu Nikoli M., koji je kobnog dana kada se dogodila nesreća sačinio službenu belešku, a pošto se u ponedeljak nije pojavio pred sudom i svoje odsustvo nije opravdao, sudija Miško Radivojević ga je kaznio sa 50.000 dinara.

Istu kaznu dobio je i njegov kolega Bratislav M., koji je saslušan na jednom od prethodnih ročišta, ali je bio pozvan da se kao svedok pojavi i u ponedeljak, što nije učinio.

Nakon toga je svoje mišljenje i nalaz dao predstavnik Komisije veštaka Saobraćajnog fakulteta Boris Antić, koji je obrazložio da je ekspertiza iz maja 2019. godine, rađena na osnovu dostupnog materijala, ali da fali oko dva minuta snimka sa bezbednosnih kamera.

- U materijalu koji je raspoloživ, u 8.30 se video-zapis prekida, a nastavlja u 8.32. Kako je do nezgode došlo u 8.31, nije bilo moguće analizirati, jer se sam nailazak "škode" ka naplatnoj rampi ne vidi, jer taj deo snimka nedostaje - rekao je Antić i dodao da je nalaz Komisija dopunila samo podacima o postupanju zimske službe, jer su oni naknadno dostavljeni, ali da oni ne menjaju stanje stvari. - Prema građevinskom dnevniku, u noći između 30. i 31. januara 2019. izvršeno je preventivno posipanje soli na mostovima, nadvožnjacima, petljama i tamo gde je vlažna površina kolovoza na auto-putu oko Niša. Temperatura je rano ujutru bila oko nule, a kolovoz su putari posuli solju. Prilagođenom vožnjom i postepenim kočenjem, vozači ne bi ni osetili mestimično zaleđen put.

Naredno ročište zakazano je za 20. april, kada bi trebalo da bude saslušan policajac koji je sastavio službenu belešku nakon nesreće, a nakon toga biće pročitane završne reči.

Stanojević se tereti da je upravljajući automobilom marke "škoda superb" na naplatnoj rampi izazvao težak udes ne pridržavajući se saobraćajnih propisa. Kako se navodi u optužnom predlogu, on se kretao auto-putem E-75 iz pravca Niša ka Grdelici, a u kanal za naplatu putarine broj tri naplatne stanice Doljevac ušao je nedozvoljenom brzinom od 93 kilometra na čas, iako je u zoni naplatne rampe saobraćajnim znakom određena maksimalna brzina kretanja vozila od 60 kilometara na čas.

Stanika Gligorijević poginula je na zadnjem sedištu "opel astre", dok su njena sestra Mirjana i zet Srđan zadobili teške telesne povrede. Od saline udarca "škoda" je njihovu "astru" odbacila pravo na treće vozilo marke "pasat" koje je već prošlo rampu, a za čijim je volanom bio Stanoje, koji je zadobio tešku povredu vrata usled trzanja. U ovoj nesreći višestruke povrede zadobio je i Zoran Babić.

PREMINUO JEDAN OD POVREĐENIH

Pre početka suđenja advokat Stanoja Stankovića, jednog od povređenih u ovoj nesreći, obavestio je sud da je njegov klijent nedavno preminuo. Sudija Miško Radivojević naložio je advokatu da pribavi punomoćje njegove porodice kako bi mogao dalje da učestvuje u sudskom postupku.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a