ELEZ POMAGAO "KAVČANIMA": Ministar policije Aleksandar Vulin upozorava da kriminalci u regionu jako dobro sarađuju

Z. U. - O. M.

24. 12. 2020. u 08:00

BROJNA krivična dela, koja su pripadnici "kavačkog klana" činili u Srbiji rađena su uz saglasnost i aktivnu pomoć Darka Eleza. Reč je o najtežim krivičnim delima - ubistvima, dilovanju droge, reketu... Srpska policija je duže vreme pratila kretanje ovog Sarajlije, čija se uloga u brojnim likvidacijama u Beogradu sada istražuje.

ЕЛЕЗ ПОМАГАО КАВЧАНИМА: Министар полиције Александар Вулин упозорава да криминалци у региону јако добро сарађују

Foto: Printskrin

Ovo je u sredu poručio ministar policije Aleksandar Vulin i dodao da je evidentno da kriminalci u regionu jako dobro sarađuju i da je očigledno da za njih granice između država ne predstavljaju prepreku.

- Za građane Srbije i Republike Srpske jako je dobra vest da on više nije na slobodi - poručio je Vulin. - U Srbiji nema zaštićenih. Predsednik Aleksandar Vučić je objavio rat mafiji i svako ko misli da on govori olako ili da to kaže iz nekih političkih razloga, mnogo greši. U obračunu sa kriminalom neće se stati samo na Darku Elezu.

Za hapšenje ovog Sarajlije bio je neophodan zahtev Bosne i Hercegovine, jer je državljanin obe zemlje.

- To nam je mnogo olakšalo posao, jer su to krivična dela koja su se već desila, znamo kako i na koji način - objasnio je ministar Vulin.

Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić izjavio je da se Elez potražuje radi vođenja sudskog postupka u predmetu "Lutka", ali i istrage koja se vodi sa policijom Republike Srpske zbog više teških krivičnih dela počinjenih od 2017. do 2019. godine, među kojima su i dva ubistva. Reč je o ubistvu vlasnika svadbenog salona "Rodeo" Siniše Miličevića zvanog Tigar, koji je ubijen 31. maja 2018. pred svojom zgradom u Istočnom Novom Sarajevu.

Drugi zločin dogodio se 1. januara 2019. kada je ispred kluba "Sparta" automatskom puškom ubijen vlasnik Miloš Ostojić. Usmrćen je pred više očevidaca budući da je u klubu bila repriza proslave Nove godine. Ubice su pobegle "golfom" koji je zapaljen zajedno s puškom u naselju Ivanići.

Inače, slučajem "Lutka" razbijena je jedna od najjačih kriminalnih organizacija u BiH. Optužnicom su obuhvaćene 32 osobe, ali Elezu nikada nije suđeno, jer se u vreme postupka sve vreme nalazio u Srbiji.

- U prvo vreme bio je na izdržavanju zatvorske kazne u Sremskoj Mitrovici, a po izlasku imao je zaštitu određenih pojedinaca iz MUP - navodi naš sagovornik. - Navodno, pričalo se da dostavlja informacije bitne za rasvetljavanje pojedinih krivičnih dela, a u isto vreme je, kako se sumnja, i sam organizovao zločine.

Inače, u predmetu "Lutka", 15 osoba je osuđeno na 118 godina zatvora. Najveću kaznu dobio je nekadašnji šef Odseka za droge u SIPA Bojan Cvijan, koji je osuđen na 20 godina. Tom optužnicom Elez se tereti da je bio organizator kriminalne grupe, kao i nalogodavac više zločina. Prema optužnici, a kasnije i presudi, grupa je odgovorna za ubistva Borisa Govedarice (avgust 2007) i Zorana Goluba Čarlame (avgust 2008), koji su izrešetani automatskim puškama, Vlatka Mačara koji je raznesen u eksploziji mine (januar 2008) u kojoj su kolaterarne žrtve bili Rade Magazin i Milan Vlaškić, pokušaju ubistva Đorđa Ždrale (april i oktobar 2006).

Grupi su na teret stavljene i spektakularne pljačke 2,2 miliona evra iz kombija Privredne banke Sarajevo (jun 2006), 670.000 konvertibilnih maraka iz "Pošte 2" (jun 2008) u Sarajevu, 1,8 miliona KM iz kombija Pavlović International banke (avgust 2005) i pokušaj pljačke 2,2 miliona KM iz poslovnice Nove banke u Istočnom Sarajevu (novembar 2005), pranje novca... Prema optužnici Elez je bio i direktni izvršilac nekoliko likvidacija i pljački.

ZNALI SMO KUDA SE KREĆE

MINISTAR Vulin kaže da je Elez uhapšen u Batajnici, u firmi koja je glasila na njegovu ženu, ali je bila suštinski u njegovom vlasništvu.

- Akcija je bila profesionalna, znali smo kuda se kreće, s kim se viđa - rekao je Vulin i ponovio da u borbi protiv organizovanog kriminala nema zaštićenih. - Teško je reći da je Elez imao zaštitu Ministarstva policije, on je državljanin i Srbije i BiH. Za poslednjih mesec dana uhapsili smo Darka Eleza, koji neće više moći da uništava živote naših građana, uhapsili smo "Pink Pantere", koji su ukrali satove vredne četiri miliona evra. U borbi s narkoticima radimo svakog dana.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati