OPTUŽENI OPET IZNOSE ODBRANU: Nastavak suđenja za ubistvo Ćuruvije

S. J. M.

16. 11. 2020. u 07:00

IZNOŠENjEM odbrana optuženih, danas je planirano da se u Specijalnom sudu u Beogradu nastavi ponovljeno suđenje bivšim pripadnicima DB Radetu Markoviću, Milanu Radonjiću, Ratku Romiću i Miroslavu Kuraku zbog ubistva novinara Slavka Ćuruvije.

ОПТУЖЕНИ ОПЕТ ИЗНОСЕ ОДБРАНУ: Наставак суђења за убиство Ћурувије

Foto P. Mitić

Prvostepenu presudu kojom je okrivljena četvorka osuđena na dugogodišnje zatvorske kazne, u septembru je ukinuo Apelacioni sud i naložio novo suđenje.

Glavna zamerka je da je prvostepeni sud prekoračio optužbu uvođenjem N. N. lica kao izvršioca ubistva i dodavanjem radnji optuženima za koje se oni nisu teretili optužnicom tužilaštva za organizovani kriminal. Prema toj presudi, u Ćuruviju je pucala nepoznata osoba, a ostali su pripremili teren. Međutim, kako je Apelacija navela, "nejasno je objašnjeno da li je ta ista ili neka druga N. N. osoba i nalogodavac ubistva".

ZATVOR, PRITVOR, BEKSTVO

MARKOVIĆ na suđenje dolazi iz "Zabele" gde izdržava kaznu od 40 godina zatvora zbog četvorostrukog ubistva na Ibarskoj magistrali. Radonjić i Romić su u kućnom pritvoru, dok se Kuraku sudi u odsustvu, jer je u bekstvu.

I u ponovljenom postupku tužilaštvo nije menjalo svoje navode u optužnici prema kojima je ubistvo Ćuruvije 1999. godine šefu RDB Radetu Markoviću naložila nepoznata osoba iz vrha tadašnje vlasti, a Marković za to angažovao Radonjića, a on Romića i Kuraka, koji je i pucao u Ćuruviju.

Međutim, prvostepeno Veće smatralo je da nije nedvosmisleno dokazano da je Kurak neposredni izvršilac i poverenje je dalo iskazu Branke Prpe, koja je u trenutku ubistva bila sa Ćuruvijom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati